ЄБРР виділяє кредит на €20 млн українському банку «Львів»

ЄБРР виділяє кредит на €20 млн українському банку «Львів»

Кредит допоможе банку «Львів» у забезпечення доступу до фінансування для малих і середніх підприємств. «Зелене» фінансування є одним з пріоритетів у новому кредиті

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надає українському банку «Львів» кредит у місцевій валюті на суму, еквівалентну €20 млн, з метою сприяння доступу до фінансування для приватних малих і середніх підприємств, які зазнали впливу розв’язаної Росією війни в Україні.

З початку російського повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 р. багато українців перемістилися на захід країни з інших регіонів, деякі разом зі своїм бізнесом. Фінансування допоможе цим компаніям продовжувати діяльність і забезпечувати джерела засобів для існування людей, що є критично важливим для економічного відновлення та стійкості.

Кредит розрахований на три роки і допоможе банку «Львів» у забезпеченні сталої та диверсифікованої бази фондування для надання українському бізнесу вкрай необхідного доступу до середньострокового фінансування. Вартість цього кредиту частково покривається субсидією процентної ставки, що надається у рамках програми підтримки кредитування МСП у місцевій валюті, яку США реалізує в Україні.

Відповідно до підходу ЄБРР «Перехід до «зеленої» економіки» (ПЗЕ) не менше 30% усіх субкредитів, що фінансуватимуться з нового кредиту, підуть на підтримку «зелених» проєктів, які відповідатимуть вимогам.

Підписання цього кредиту на берлінській Конференції з відновлення України є ще одним підтвердженням духу єдності, в якому реалізуються міжнародні зусилля, спрямовані на зміцнення української економіки. Співпраця між ЄБРР, банком «Львів» і Сполученими Штатами є прикладом цієї єдності.

Банк «Львів» належить європейським акціонерам та є одним з найбільш динамічно зростаючих банків на заході України з 19 відділеннями, більшість з яких знаходяться у цьому регіоні, та головним офісом у Львові. Банк в основному працює з ММСП і за останні декілька років суттєво трансформував свою діяльність у напрямку її сталого розширення в регіоні. Кредитний портфель банку «Львів» збільшився з €38 млн у 2017 р. до €167 млн у 1-му кварталі 2024 р.

ЄБРР виділив понад €4,2 млрд в Україні з початку війни. Акціонери ЄБРР нещодавно ухвалили збільшення оплаченого капіталу на €4 млрд, яке дозволить Банку продовжувати інвестиції на поточному рівні під час війни з можливим збільшенням обсягу після переходу до відновлення. На додаток до підтримки приватного сектору стратегічними пріоритетами ЄБРР у країні є енергетична безпека, життєво важлива інфраструктура, продовольча безпека і торгівля.

Читайте також