ЄІБ перерахував перші €500 млн Україні з пакету Екстрених заходів

ЄІБ перерахував перші €500 млн Україні з пакету Екстрених заходів

Загальна сума фінансування у рамках другого пакету Екстрених заходів солідарності від Європейського інвестиційного банку становить €1,59 млрд

Перші виплати у розмірі €500 млн допоможуть українському уряду покрити першочергові короткострокові фінансові потреби, забезпечити терміновий ремонт пошкоджених доріг, мостів та залізничної інфраструктури.

Також додається, що кошти слугуватимуть підтримкою для стратегічних державних підприємств "Укравтодор" та "Укрзалізниця". Ремонт залізничного сполучення, доріг та мостів допоможе країні продовжувати перевезення людей, вантажу та зерна, а оскільки Україна є одним із найбільших експортерів зерна у світі, ці важливі заходи сприяють відновленню економіки країни та покращенню сполучення з ЄС.

ЄІБ нагадує, що перший пакет екстреної підтримки у розмірі €668 млн був повністю перерахований протягом місяця після початку повномасштабної та неспровокованої війни росії проти України.

Другий пакет підтримки у розмірі €1,59 млрд, підкріплений гарантіями з бюджету ЄС, складається із двох блоків: негайна підтримка на загальну суму €1,05 млрд, з яких €0,5 млрд було перераховано 14 вересня, а подальші виплати заплановані на найближчими днями, а також поновлення проектів, що фінансуються ЄІБ в Україні, на загальну суму €540 млн у міру їх виконання.

Президент ЄІБ Вернер Хойєр зазначив, що банк тісно співпрацює з урядом України, щоб гарантувати, що країна може надалі виконувати та відновлювати свої найважливіші функції перед такими величезними викликами та стражданнями.

Читайте також