Alaska Air придбає авіакомпанію Hawaiian за $1,9 млрд

Alaska Air придбає авіакомпанію Hawaiian за $1,9 млрд

Alaska Air робить ставку на проблемну авіакомпанію із прибутковими маршрутами, оскільки антимонопольні органи США борються з консолідацією сектору

Alaska Air заявила, що заплатить $18 за акцію Hawaiian готівкою, що майже вчетверо перевищує ціну акцій Hawaiian на момент закриття торгів у п'ятницю. Лісові пожежі на острові Мауї, високі витрати на паливо та проблеми з відкликанням реактивних двигунів на деяких літаках гавайської авіакомпанії Airbus SE призвели до тяжких втрат Hawaiian та падіння цін на акції на 65% за останні 12 місяців.

Антимонопольні органи з підозрою ставляться до злиття невеликих авіакомпаній, незважаючи на те, що 80% авіаційного сектора США контролюють чотири гравці: United Airlines, American Airlines, Delta Air Lines та Southwest Airlines.

Угода з Hawaiian дасть Alaska Air, вартість якої оцінюється в $5,1 млрд, контроль над більш ніж 50% ринку рейсів на Гаваї, в один із найпопулярніших туристичних напрямків у світі.

«Тут люди хочуть проводити час, відпочивати, відзначати весілля та ювілеї. Ми віримо, що це залишиться актуальним довгі роки», — заявив в інтерв'ю генеральний директор Alaska Air Бен Мінікуччі.

Він висловив упевненість, що регулюючі органи схвалить угоду до кінця 2024 року, оскільки дві авіакомпанії перетинаються лише у 12 із 1400 рейсів, які вони виконують спільно.

Читайте також