Франція, Іспанія та Португалія збудують газопровід BarMar за 4-5 років

Франція, Іспанія та Португалія збудують газопровід BarMar за 4-5 років

Морський трубопровід буде призначений для транспортування водню та газу між Барселоною та Марселем

Як передає видання Reuters, проект покликаний замінити плани щодо продовження так званого трубопроводу MidCat через Піренеї, проти якого виступила Франція.

Маршрут під назвою BarMar планується використовувати переважно для перекачування зеленого водню та інших відновлюваних газів. Прем'єр-міністр Португалії Антоніо Кошта заявив, що крім цього трубопровід дозволить тимчасово транспортувати «обмежену кількість» природного газу, щоб допомогти пом'якшити енергетичну кризу в Європі.

Наразі Європа намагається налагодити альтернативні постачання енергії, щоб уникнути залежності від росії, яка скорочує потоки газу через введені проти неї санкції.

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес, у свою чергу, наголосив, що трубопровід «є відповіддю на заклики наших європейських партнерів до солідарності перед шантажем путіна», заявив прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес.

BarMar вирішує конфлікт між Іспанією та Португалією, які хотіли розширити трубопровід MidCat, щоб продавати газ до Центральної Європи, та Францією, яка стверджувала, що будівництво трубопроводу займе надто багато часу, щоб вирішити короткострокові проблеми із постачанням.

Іспанія та Франція домовилися прискорити з'єднання електроенергії через Біскайську затоку, а також визначити та опрацювати інші з'єднання між двома національними мережами.

Читайте також