Франція та ЄБРР надають фінансування 99,4 млн євро компаніям «Укрзалізниця» та «Нафтогаз»

Франція та ЄБРР надають фінансування 99,4 млн євро компаніям «Укрзалізниця» та «Нафтогаз»

Фінансування допоможе підтримати залізничне сполучення та закупівлю критично необхідного газу для забезпечення опалення та електроенергії

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) та уряд Франції об’єднали зусилля, щоб допомогти Україні та її економіці у підтримці залізничного сполучення та енергопостачання.

Франція надає гарантію обсягом 49.4 млн євро для підтримки кредиту ЄБРР у розмірі 150 млн євро українській залізничній компанії «Укрзалізниця» (УЗ). Це допоможе профінансувати критично важливі операційні витрати для забезпечення стабільних вантажних та пасажирських перевезень, а також послуг з евакуації та надання гуманітарної допомоги в охопленій війною країні.

Гарантія від Франції доповнює гарантію для УЗ від Європейського Союзу через Європейський фонд сталого розвитку (EFSD).

ЄБРР співпрацював з УЗ ще до війни та рішуче проводжує підтримувати залізничну компанію після вторгнення Росії. Окрім фінансування ліквідності, Банк наразі також тісно співпрацює з УЗ над новою позикою під суверенну гарантію на суму до 200 млн євро для покриття важливих капітальних витрат, необхідних для покращення залізничного сполучення з Європейським Союзом.

Паралельно Франція надає гарантію в розмірі 50 млн євро для підтримки кредиту ЄБРР у розмірі 300 млн євро українській державній газовій компанії «Нафтогаз». Фінансування допоможе «Нафтогаз» закуповувати газ та гарантувати постачання українським споживачам, а також виробляти електроенергію взимку та надалі.

Франція, одна з країн засновників ЄБРР, є щедрим партнером-донором Банку та його стратегічним союзником.

Президентка ЄБРР Оділь Рено-Бассо зазначила: «Як і інші країни G7, Франція надає надзвичайно важливу підтримку нашим операціям у такій критичній ситуацій в Україні. Це демонструє, наскільки міцним є наше партнерство, і наскільки наші пріоритети збігаються, коли йдеться про підтримку України та її народу».

Міністр економіки та фінансів Франції, Бруно Ле Мер відмітив: «Інфраструктура «Нафтогаз» та «Укрзалізниці» охоплює всю територію України і є основою української економіки у воєнний час. Енергетика та залізничне сполучення не лише надають необхідні послуги населенню, вони є ключовими компонентами стійкості української економіки. Я радий, що Франція може підтримати своїми гарантіями дуже важливі проєкти, розроблені ЄБРР для підтримки нагальних потреб цих компаній у ліквідності».

У жовтні під час візиту до Києва президентки ЄБРР Рено-Бассо сказала президенту України Володимиру Зеленському про рішучість Банку щодо підтримки України, коли вона захищає себе від агресії Росії. Вона пообіцяла, що ЄБРР виділить до 3 млрд євро протягом 2022-23 років для підтримки бізнесу в Україні та функціонування її економіки.

Щоб підтримати найнагальніші економічні потреби України, ЄБРР надає пріоритет фінансуванню торгівлі, енергетичній безпеці, критично важливій інфраструктурі, продовольчій безпеці та забезпеченню ліквідності приватного сектора. Інвестиції в усі сфери включають донорську підтримку таких партнерів, як Франція, Сполучені Штати Америки, Норвегія, Європейський Союз, Нідерланди, Німеччина, Великобританія та Канада.

Україна є одним із найбільших одержувачів інвестицій Банку. З самого початку війни в лютому Банк рухався стрімко: від засудження нападу Росії на Україну, якому сприяла Білорусь, до підготовки негайної фінансової відповіді. Його допомога спрямована на забезпечення стійкості України та країн, які приймають біженців, у поєднанні з планом відновлення країни, коли це дозволять обставини.

 

Читайте також