Глобальні продажі облігацій досягли рекордного рівня майже в $600 млрд

Глобальні продажі облігацій досягли рекордного рівня майже в $600 млрд

Облігації зросли на 4,1% у 2023 році на тлі буму на ринку первинних розміщень

Видання Bloomberg повідомило, що найбільший обсяг боргових інструментів у різних валютах розмістили фінансові компанії — обсяг розміщення облігацій фінансового сектора з початку року становив близько $250 млрд. Обсяг випуску державних облігацій оцінюється приблизно у $214 млрд, а нефінансові компанії продали інвесторам облігацій приблизно на $124 млрд.

При цьому випуск боргових зобов'язань у євро також побив рекорд, збільшившись приблизно на 39% порівняно з минулим. Обсяг первинних розміщень на борговому ринку Європи вже перевищив €200 млрд цього року. Це найвищий показник за історію спостережень, повідомило агентство. Первинне розміщення доларових облігацій залишилося приблизно на рівні минулого року.

Найбільший попит серед інвесторів у січні мали короткострокові бонди. Продаж боргових інструментів з терміном погашення три роки або менше зріс до $138,5 млрд. Обсяг збільшився більш ніж на 80% порівняно з тим же періодом два роки тому ($75,5 млрд).

Попит інвесторів на нові облігації протягом більшої частини 2022 був низьким. Але цього року позичальники, які бажають залучити нове фінансування, раптово зіткнулися з різким зростанням інтересу до боргових інструментів на тлі ознак того, що інфляція знижується, а багато центральних банків скоро сповільнять або припинять жорсткість грошово-кредитної політики.

Читайте також