Intel отримає $20 млрд від держави для реанімації виробництва мікрочіпів у США

Intel отримає $20 млрд від держави для реанімації виробництва мікрочіпів у США

Американський виробник процесорів Intel отримає від держави фінансування, яке складається з $8,5 млрд. грантів у рамках держпрограми CHIPS and Science Act і близько $11 млрд. субсидованих кредитів.

Уряд США виділить до $8,5 млрд у рамках програми CHIPS and Science Act і близько $11 млрд субсидованих кредитів на фінансування фабрик з виробництва напівпровідників Intel в Аризоні, Орегоні, Нью-Мексико та Огайо. Крім того, вона планує отримати від Казначейства США податкові пільги — можуть становити до 25% від загальної суми капітальних вкладень Intel у напівпровідникову промисловість США, яка має перевищити $100 млрд.

Для Intel заводи, про які йдеться, є частиною амбітної програми реструктуризації під керівництвом генерального директора Пета Гелсінгера. За словами Гелсінгера, будівництво заводів у США є економічно недоцільним порівняно зі Східною Азією, але державне фінансування допоможе виправити цей дисбаланс. При цьому він вважає, що виробництво чіпів у США слабшало протягом десятиліть, і може знадобитися щось більше, ніж нинішня програма підтримки, щоб звернути цю тенденцію назад.

Загалом у рамках CHIPS and Science Act держава планує виділити $39 млрд у вигляді грантів та $75 млрд кредитів та гарантій. Таким чином уряд хоче стимулювати компанії перенаправляти виробництво напівпровідників з Азії до США, зазначає Bloomberg.

Міністр торгівлі Джина Раймондо заявила, що країна має намір виробляти п'яту частину всіх чіпів у світі до кінця десятиліття, а інвестиції у виробництво Intel – ключовий елемент у досягненні цієї мети, цитує її слова агентство. Intel – перша компанія, яка отримає фінансування на виробництво мікросхем за цією програмою.

Читайте також