Інвестори посилили глобальний розпродаж акцій, у Японії — найгірший день з 1987 року

Інвестори посилили глобальний розпродаж акцій, у Японії — найгірший день з 1987 року

Інвестори посилили розпочатий у п'ятницю глобальний розпродаж акцій після відкриття торгів в Азії та Європі у понеділок.

Причиною стали побоювання, що економіка США може скотитися у рецесію. Трейдери масово скидають ризикові активи, включно з криптовалютою, і ставлять на те, що Федрезерву доведеться швидше знижувати ставку для підтримки економічного зростання, пише Reuters.

Так званий індекс страху VIX, що відображає волатильність ринку, підскочив до максимального рівня з червня 2020 року, пише Bloomberg.

— Для японського ринку акцій 5 серпня стало найгіршим днем ​​із часів «чорного понеділка» 1987 року, передає CNBC. За підсумками торгів індекс японських акцій Topix упав на 12,2%, індекс Nikkei 225 втратив 12,4%. Досягнення ралі на ринку акцій Японії, одному з найсильніших у світі цього року, було знищено «загалом за пару днів». Прибутковість 10-річних облігацій Японії різко впала, оскільки ринки радикально переглянули перспективу чергового підвищення ставки Банком Японії.

— Індекс китайських блакитних фішок CSI 300 на відкритті торгів зростав завдяки стрибку ділової активності у сфері послуг, проте після обіду CSI 30 розгорнувся на мінус 0,8%. Індекс Shanghai Composite знижується на 1,1%, гонконгський Hang Seng - на 2,5%. Тайванська біржа Taiex закрилася падінням на 8,4%, що стало найгіршим днем ​​в її історії. Біржа в Сеулі на 20 хвилин автоматично призупинила торги акціями з індексу Kospi після того, як бенчмарк упав більш як на 8%. Востаннє автоматичне припинення торгів спрацьовувало на біржі у березні 2020 року.

— Індекс MSCI Asia Pacific Index знизився на 11,3% з досягнутого 11 липня піку «бичачого» ринку. Корекція відбулася всього за 11 торгових днів, причому майже половина падіння припала на лише понеділок. Розпродаж був ініційований технологічними акціями, але охопив широке коло секторів, включаючи споживчий. Чверть втрат індексу припало лише на чотири компанії — TSMC, Samsung Electronics, Toyota Motor та Mitsubishi UFJ Financial Group. В результаті було пробито важливі рівні підтримки. За останні дві сесії найширший фондовий індекс Азіатсько-Тихоокеанського регіону опустився нижче за свої 50-, 100- і 200-денні ковзні середні, а також досяг мінімального з жовтня 2023 року рівня відносної сили (індикатора імпульсу);

— Азіатський розпродаж акцій технологічних компаній вдарив і по західним індексам. Ф'ючерси на американські індекси «блакитних фішок» Nasdaq 100 та S&P 500 впали на 6% та на 3,1% відповідно. Індекс європейських акцій Stoxx Europe 600 після початку торгів знизився на 2%. Індекс британської фондової біржі FTSE 100 впав приблизно на таку ж величину.

— Індекс Стамбульської біржі BIST 100 знизився на 6,72% після відкриття.

Біткоїн звалився підтверджуючи погіршення настроїв інвесторів у всьому світі. Курс біткоїна (BTC) вранці 5 серпня впав нижче за $50 тис., за останні 24 години перша криптовалюта подешевшала на 18%, а за дві доби — майже на 20%.

— Єна, яка вважається однією з валют-притулків, зміцнилася більш ніж на 3%, оскільки інвестори готуються до підвищення ставок Банком Японії та зниження ставок Федеральною резервною системою США.

— Ціна на золото, традиційний актив-притулок, у понеділок спочатку піднялася вище за $2450 за тройську унцію на тлі побоювань щодо рецесії в США, але потім опустилася на 0,7%. Ф'ючерси на нафту марки Brent впали на 1,2% до $75,9 за барель. Brent дешевшає третю сесію поспіль, оскільки побоювання рецесії у США, найбільшому споживачі нафти у світі, переважили ризики поставок, що виникають через геополітичну напруженість на Близькому Сході.

Нагадаємо, що Федрезерв США залишив ключову ставку без змін на засіданні 31 липня. Однак, регулятор припустив, що може знизити її на наступному засіданні у вересні. Після слабких даних із зайнятості Уолл-стріт очікує цього року щонайменше три зниження ставки на 25 базисних пунктів кожне, пише The Wall Street Journal з посиланням на дані Refinitiv. Трейдери також припускають, що на одному із засідань ФРС знизить ставку одразу на 50 базисних пунктів.

Читайте також