Італійська Eni спільно з норвезькою Var Energi ASA купила розвідувальну компанію Neptune за $4,9 млрд

Італійська Eni спільно з норвезькою Var Energi ASA купила розвідувальну компанію Neptune за $4,9 млрд

Neptune видобуває нафту та газ у Північному морі, Північній Африці, Азії

Італійський енергетичний гігант Eni SpA розширив сферу діяльності свого газового бізнесу за рахунок спільного придбання розвідувальної компанії Neptune Energy Group Ltd.

"Ми бачимо, що угода додасть близько 4 млрд кубометрів газу європейським споживачам", - заявив у п'ятницю генеральний директор Eni Клаудіо Декальці.

Газ довгий час був ключем до планів зростання Eni, і його значення стало ще важливішим після того, як вторгнення росії в Україну позбавило Європу її найбільшого постачальника. Більшість видобутку Neptune надходить із газових родовищ у Північному морі, Північній Африці та Азії — у всіх регіонах, де Eni вже працює. Очікується, що до кінця десятиліття на паливо припадатиме 60% видобутку вуглеводнів Eni, а до 2050 року – понад 90%.

Укладання угод у нафтогазовому секторі прискорюється, оскільки уряди віддають пріоритет безпеки постачань, а найбільші гравці та інвестори прагнуть використати капітал. Багато придбань були націлені на менш шкідливі для навколишнього середовища джерела енергії, і угода Eni є рідкісним придбанням великою європейською компанією у сфері розвідки та видобутку на тлі ширшого переходу галузі на відновлювані джерела енергії.

Читайте також