Китай за 2023 рік збільшив інвестиції в Іран у 10 разів, динаміка вражаюча

Китай за 2023 рік збільшив інвестиції в Іран у 10 разів, динаміка вражаюча

Китайські інвестиції в економіку Ірану спрямовуються переважно на проєкти у сферах логістики, інфраструктури та видобутку корисних копалин

Китай посилює економічні зв’язки з Іраном. Динаміка зміцнення відносин не може залишатися непомітною, адже впродовж 2023 року китайські інвестиції в економіку Ірану зросли з $200 млн у 2022 році до $2 млрд у 2023 році. Про це повідомляє Spiegel з посиланням на іранське інформагентство Tasnim.

Китайські інвестиції спрямовуються переважно на проєкти у сферах логістики, інфраструктури та видобутку корисних копалин.

Для Тегерана Китай є важливим економічним партнером, оскільки є великим покупцем іранської нафти.

Ірансько-китайські економічні відносини неухильно зближувалися протягом останніх чотирьох десятиліть, а за останні роки Пекін став одним із провідних торгових партнерів Тегерана. Їхні економічні відносини вступили в нову фазу в 1980-х роках, коли Китай почав постачати Ірану зброю та технології під час ірано-іракської війни. Але з тих пір торгівля поширилася на інші ключові сектори економіки, що складаються в основному з важкого машинобудування, електроніки, споживчих товарів і енергетичних ресурсів.

Зростання китайського попиту зводиться до ряду факторів, включаючи вигідну ціну на іранську нафту, політичні міркування створення стратегічних глобальних альянсів проти США та критичну потребу Китаю зберегти свої енергетичні постачання. Роль Пекіна як життєво важливого споживача сприяла поверненню іранської нафти на міжнародний ринок.

Обидві країни оголосили про всеосяжне стратегічне партнерство під час візиту президента Сі до Тегерана ще в 2016 році, хоча для його реалізації знадобилося п’ять років. Під час зустрічи між Пекіном і Тегераном, країни оголосили, що вони збільшать товарообіг до $600 мільярдів до 2026 року. У 2023 році року, згідно з даними Міжнародного валютного фонду, обсяг торгівлі між цими країнами досяг $12,5 мільярдів. 

Водночас керівництво Тегерана також розширило відносини з Росією в умовах міжнародних санкцій і підтримує країну у війні в Україні. В економіку Ісламської Республіки також багато вкладають ОАЕ і Туреччина.

Читайте також