Колишню компанію Макса Полякова з офісом у Дніпрі хочуть продати за $1,5 млрд

Колишню компанію Макса Полякова з офісом у Дніпрі хочуть продати за $1,5 млрд

Інвестори розглядають можливість продажу аерокосмічної компанії Firefly Aerospace, яка у 2017-2022 роках належала українському бізнесменові Максу Полякову

Інвестори Firefly Aerospace розглядають можливість продажу, який може оцінити виробника ракет і місячних посадочних модулів приблизно в $1,5 млрд.

У Mind з'явився телеграм-канал Mind tweet, де ви першими отримуєте головні новини, що мають вплив на економіку та бізнес. Підпишіться, щоб зберегти ваш час та гроші.

Інвестори, серед яких американська приватна інвестиційна компанія AE Industrial Partners, працюють із радником над стратегічними варіантами для Firefly.

За даними видання, компанія, яка, як очікується, приверне інтерес із боку приватних інвестиційних фірм і колег з космічної галузі, може відмовитися від продажу.

AE інвестувала $75 млн у Firefly, що базується в Сідар-Парку, штат Техас, у рамках раунду фінансування серії B у 2022 році. У листопаді 2023 року фірма здійснила наступну інвестицію в рамках раунду серії С, який оцінив компанію в $1,5 млрд.

Інвестори підтримали компанію в укладанні угод, зокрема придбання у 2023 році Spaceflight Inc, розробника супутників і брокера послуг із запуску, згідно з інформацією на сайті Firefly.

Одноразова ракета Firefly Alpha має контракти на зап

уск супутників для Міністерства оборони й НАСА, а також для комерційних супутникових операторів.

Firefly також планує запустити космічний корабель Blue Ghost на Місяць пізніше цього року з науковими приладами в рамках програми NASA.

Firefly Aerospace – це приватне американсько-українське аерокосмічне підприємство зі штаб-квартирою в Остіні, Техас, США. Воно спеціалізується на розробці легких ракет-носіїв для запуску вантажів у космос. Компанія підтримує концепцію «Нового космосу», яка передбачає збільшення доступності космічного простору завдяки технічним інноваціям, що знижують вартість запусків, а також шляхом подолання адміністративних і логістичних бар’єрів, пов’язаних із залежністю від національних космічних установ.

Firefly Space Systems (FSS) була заснована в січні 2014 року Томом Марк’юзіком, П. Дж. Кінгом, Майклом Блумом і невеликою групою інженерів власним коштом. У листопаді того ж року компанія переїхала з Гоуторна, Каліфорнія, до Сідар-Парку, Техас. Усі активи, патенти та ліцензійні угоди FSS були викуплені українським підприємцем Максимом Поляковим. На базі його компанії EOS Launcher і викупленої Firefly Space Systems було створено Firefly Aerospace. Поляков інвестував у FSS загалом $75 млн.

17 травня 2018 року Firefly Aerospace відкрила науково-дослідний центр у Дніпрі, Україна. У центрі працює щонайменше 150 співробітників, і він оснащений промисловими 3D-принтерами для високоякісного друку металом і новітнім металообробним обладнанням. Компанія також має офіси у Вашингтоні та Токіо.

Читайте також