Німеччина виділяє €50 млрд важкій промисловості для переходу на зелене виробництво

Німеччина виділяє €50 млрд важкій промисловості для переходу на зелене виробництво

Програма має намір покрити додаткові витрати на екологічно чисте виробництво

Німеччина планує допомогти енергоємним виробникам перейти на кліматично-нейтральні технології, виділивши субсидії приблизно на €50 млрд.

Програма, яка все ще потребує схвалення Європейського союзу, діятиме протягом 15 років і буде відкрита для компаній з річним обсягом викидів не менше 10 кілотон вуглецю. Вона включатиме виробників у сталеливарній, хімічній, цементній, паперовій та скляній галузях.

"Ми націлені на компанії з найбільшим обсягом викидів", - заявив у понеділок на прес-конференції міністр економіки Роберт Хабек. Від цієї ініціативи уряд очікує на скорочення викидів вуглецю до 2045 року на 350 млн тонн — третину галузі.

Найбільша економіка Європи прагне скоротити викиди вуглецю на дві третини до 2030 року та досягти нуля до 2045 року. Для досягнення цих цілей ключове значення має обезуглерожування промисловості.

Тільки на сталеливарний сектор Німеччини припадає близько 30% промислових викидів вуглецю. В рамках програми держава покриє різницю у вартості виробництва звичайної та «зеленої» сталі. Аналогічний план буде й в інших галузях.

Субсидії будуть надані на основі аукціону. Компанії подавали пропозиції щодо обсягу необхідної допомоги, при цьому найнижчі пропозиції отримували фінансування. Через таку модель точний розмір програми ще потрібно визначити. Міністерство економіки заявило, що сума буде "у двозначному діапазоні мільярдів".

Читайте також