Оборонні підприємства очікують рекордні доходи та інвестиції через геополітику

Оборонні підприємства очікують рекордні доходи та інвестиції через геополітику

Найбільші у світі аерокосмічні та оборонні компанії зможуть отримати рекордно великі суми в наступні три роки завдяки збільшенню держзамовлень зброї, пише Financial Times.

Сумарний вільний грошовий потік найбільших оборонних підприємств західних країн може досягти рекордних $52 млрд до 2026 року, підрахували аналітики Vertical Research Partners на замовлення Financial Times. Це майже вдвічі більше, ніж наприкінці 2021 року, пише газета.

Майже половина суми припадає на п'ять найбільших контрактних підприємств США: $26 млрд до кінця 2026 року, що більш ніж удвічі перевищує величину їхнього вільного грошового потоку три роки тому. І це при тому, що Vertical Research не враховувала контракти Boeing, врахувавши проблеми компанії останнім часом та її велику орієнтованість на цивільну авіацію, пише FT. Сумарний грошовий потік європейських гігантів BAE Systems, Rheinmetall та Saa збільшиться більш ніж на 40%.

Компанії зароблять на різкому збільшенні витрат урядів на оборону: країни замовлятимуть нове озброєння у зв'язку з підвищенням геополітичної напруги через конфлікти Росії та України, Ізраїлю та Палестини, Китаю та Тайваню, вважають аналітики Vertical Research. Наприклад, США виділяють пакети допомоги Україні, Тайваню та Ізраїлю на кілька мільярдів доларів, які передбачають замовлення зброї у великих американських постачальників – Lockheed Martin, RTX, Northrop Grumman, Boeing та General Dynamic. Через урядові витрати книги замовлень уже досягли майже рекордних обсягів. У збільшення продажів вони виллються лише за кілька років, оскільки компанії зазвичай фіксують їх після фактичних поставок, але грошові потоки вже зараз зростають, стверджує FT.

Збільшення грошового потоку означає мільярди доларів готівкою на рахунках компаній, чого вони зазвичай не люблять, заявив FT аналітик Vertical Research Роберт Стеллард. «Що тоді вони роблять із цими грошима, якщо поглинання проводити непросто? Серед можливих сценаріїв – зворотний викуп акцій та виплата дивідендів», – вважає він. 2023 рік став найактивнішим для зворотних викупів аерокосмічних і оборонних компаній у США та Європі за п'ять останніх років. Водночас цей рівень був значно меншим, ніж в інших секторах.

Неминучою наступною стадією циклу стануть злиття та поглинання на ринку, вважає аналітик Agency Partners Нік Каннінгем. Це стосується не тільки гігантів: "У компаній середнього розміру залишаються можливості купувати, не викликаючи великого розчарування у регуляторів і міністерств оборони", - погодився з ним керуючий директор Capital Alpha Partners Байрон Келлан. За його прогнозом, витрати на оборону залишаться високими протягом найближчих років, але кількість замовлень поступово знизиться, особливо після завершення конфлікту в Україні. "Скільки б люди не говорили про 10-річні цикли попиту, політика може змінитися, так само як і оцінки безпеки, і так само може змінитися оборонний попит", - сказав Келлан.

Читайте також