Occidental Petroleum має наміри продати Western Midstream за $20 млрд

Occidental Petroleum має наміри продати Western Midstream за $20 млрд

Нафтогазова компанія Occidental Petroleum вивчає можливість продажу американського оператора трубопроводів Western Midstream Partners, чия ринкова вартість сягає $20 млрд.

Це ягода дозволить Occidental знизити боргове навантаження в $18,5 млрд, яке накопичилося у компанії після низки придбань.

Occidental належить 49% Western Midstream, також вона контролює діяльність компанії, оскільки володіє її генеральним партнером Western Midstream GP.

За даними джерел Reuters, радником Occidental з угоди є JPMorgan Chase. Також співрозмовники агентства розповіли, що найбільш приваблива Western Midstream насамперед для своїх конкурентів – Enterprise Products Partners, Williams Companies та Kinder Morgan. Крім того, інтерес до компанії можуть виявити і приватні інвесткомпанії та фонди інфраструктури.

Джерела агентства попередили, що угода може не відбутися. Представники Western Midstream, Occidental, JPMorgan, Enterprise Products, Williams Companies та Kinder Morgan не прокоментували агентству повідомлення про можливий продаж.

Минулого тижня Occidental оголосила, що має намір скоротити загальний борг компанії до рівня нижче за $15 млрд. При цьому йшлося про те, що компанія може продати частину землі в нафтогазоносному Пермському басейні на південному заході США, проте рішення про це буде ухвалено після завершення операції із придбання нафтогазової компанії CrownRock за $12 млрд.

Цю угоду Occidental підписала ще у грудні 2023 року. Як очікується, ця покупка збільшить боргове навантаження на компанію, яка й так ще не розрахувалася за кредит на придбання Anadarko Petroleum чотири роки тому за $54 млрд. В результаті тієї угоди Occidental якраз і стала власником Western Midstream, проте не поглинала її, а залишила як окрему юридичну особу.

Зараз угоди з компаніями інфраструктурного сектора набирають обертів: одні компанії прагнуть скоротити витрати, інші цікавляться доступом до запасів нафти й газу, зокрема у Пермському басейні, і експортним потужностям у американській частині узбережжя Мексиканської затоки.

Так, у 2023 році ONEOK купила Magellan Midstream за $18,8 млрд, включаючи борг, а Energy Transfer придбала Crestwood Equity Partners за $7,1 млрд. Минулого місяця Sunoco погодилася купити NuStar Energy за $7,3 млрд, включаючи борг.

Читайте також