Піонер ксенотрансплантації eGenesis зібрав $191 млн для генно-редагованих органів свині

Піонер ксенотрансплантації eGenesis зібрав $191 млн для генно-редагованих органів свині

eGenesis закрив фінансування серії D на суму $191 млн., очолюване Lux Capital, а виручені кошти підуть на просування провідного кандидата eGenesis на трансплантацію нирки

Компанія eGenesis вже потрапила до заголовків новин завдяки трансплантації органів свині. У березні 2024 року eGenesis оголосила про першу у світі успішну пересадку нирки свині живому пацієнту. Трансплантація була схвалена FDA у рамках розширеного доступу та проведена хірургічною бригадою в Массачусетській лікарні загального профілю.

Останнє фінансування eGenesis здійснювалося Lux Capital за участю існуючих інвесторів ARCH Ventures, Khosla Ventures, Farallon Capital Management, Alta Partners, Fresenius Medical Care Ventures та Leaps by Bayer, а також нових інвесторів DaVita, Eisai Innovation, NATCO Pharmaceuticals та Parkwood Corporation.

"Це фінансування демонструє впевненість інвесторів у міжвидовій трансплантації як потенційному вирішенні глобальної кризи органів та в eGenesis як лідері в цьому секторі", - сказав Майк Кертіс, президент і генеральний директор eGenesis.

Понад 800 тис. осіб у США та мільйони людей по всьому світу страждають від термінальної стадії ниркової недостатності або ниркової недостатності — небезпечного для життя стану, за якого трансплантація вважається золотим стандартом лікування для покращення якості життя та результатів. Проте попит на органи набагато перевищує пропозицію: понад 90 тис. осіб перебувають у списку очікування на нирку, і лише близько 25 тис. операцій із пересадки нирок проводяться щороку.

Сумісні з людиною донорські органи від інших видів, зокрема від свиней, є потенційною альтернативою для усунення нестачі органів для трансплантації та скорочення смертності в листі очікування.

Платформа компанії Genome Engineering and Production (EGEN) вирішує проблеми міжвидової молекулярної несумісності та вірусного ризику за допомогою генної інженерії. eGenesis просуває програми розробки для трансплантації нирок, гострої печінкової недостатності та трансплантації серця.

Читайте також