Польща збудує свою першу АЕС за €1 млрд

Польща збудує свою першу АЕС за €1 млрд

Уряд Польщі вважає трансформацію енергетики завданням номер один і тому виділяє понад €1 млрд на будівництво першої в країні атомної електростанції

Міністр фінансів Польщі Анджей Доманський заявив, що наступного року уряд виділить 4,6 млрд. злотих на будівництво атомної електростанції.

Міністр вважає, що Польщі потрібно знайти нові двигуни економічного зростання.

Анджей Доманський зазначив: "Якщо у нас ціни на енергоносії будуть на 40-50% вищими, ніж у Німеччині, Франції та Іспанії, це величезний виклик для польської промисловості"

Міністр фінансів Польщі звернув увагу на відновлювані джерела енергії, атомну енергетику, інвестиції у мережі, інвестиції у сховища та динамічні тарифи.

Уряд Польщі у липні 2023 року офіційно погодив будівництво першої атомної електростанції на території країни. У вересні було підписано фінальну угоду про його проектування та будівництво з консорціумом американських компаній Westinghouse та Bechtel.

Перша АЕС у Польщі буде розташована в Померанії (північно-західна територія країни), її будівництво має розпочатися у 2026 році, а перший блок планується запустити в експлуатацію у 2033 році.

Читайте також