росія хоче запропонувати Заходу обмінятися замороженими активами

росія хоче запропонувати Заходу обмінятися замороженими активами

У росії розраховують, що угода потенційно може розблокувати $1 млрд, які переважно належать роздрібним інвесторам

Видання Financial Times з посиланням на Центробанк росії, міністра фінансів рф Антона Сілуанова та власні джерела в урядах країн Заходу повідомило про те, що Москва планує надати зацікавленим західним інвесторам можливість викупити активи російських компаній, які були заморожені в Європі, за рахунок власних коштів, що зберігаються на рахунках у росії, і які не можуть бути витрачені за межами країни.

Пропозиція Москви компенсує роздрібним інвесторам їхні інвестиції в західні цінні папери, які були заморожені під дією західних санкцій і застрягли в розрахункових центрах, таких як бельгійський Euroclear, а також дозволить деяким західним компаніям повернути гроші з росії.

Поки що росія ще не оприлюднила деталі запропонованого обміну, які будуть викладені в указі президента рф.

Західні чиновники заявили, що їм нічого про такий обмін активами не відомо і подібних переговорів із російською стороною не ведеться.

У будь-якому випадку, малоймовірно, щоб західні уряди погодилися на будь-яку угоду, яка прирівнює російські активи, заморожені у відповідь на повномасштабне вторгнення росії в Україну, до західних активів, які застрягли в росії внаслідок незаконних дій останньої.

Читайте також