Saudi Aramco залучила $3 млрд від продажу облігацій під час другого продажу боргу з липня

Saudi Aramco залучила $3 млрд від продажу облігацій під час другого продажу боргу з липня

Державний нафтовий гігант Saudi Aramco залучив $3 млрд за рахунок двокомпонентних ісламських облігацій, або сукук, вдруге цього року вийшовши на ринок боргових зобов'язань

Державний нафтовий гігант Saudi Aramco у середу продав п'ятирічний сукук на суму $1,5 млрд зі спредом у 85 базисних пунктів (б.п.) щодо казначейських облігацій США та 10-річні ісламські облігації на суму $1,5 млрд зі спредом на 100 б. п. вище того ж орієнтира, повідомили два джерела, які безпосередньо знайомі з ситуацією. Це жорсткіші прогнози, ніж передбачалося раніше, через високий попит.

Aramco, в якій уряду Саудівської Аравії належить майже 81,5% акцій, а її суверенному Державному інвестиційному фонду ще 16%, мала намір залучити в рамках угоди до $3 млрд, повідомило у вівторок агентство Reuters.

Найбільший у світі експортер нафти залучив $6 млрд від продажу облігацій трьома траншами в липні, поклавши край трирічній перерві на ринку боргових зобов'язань після того, як у 2021 році він випустив ісламські облігації на ту ж суму.

Залучення боргу відбувається в той час, коли компанія виробляє приблизно на чверть менше своїх потужностей, і заявляє, що виплатить $124,3 млрд у вигляді дивідендів за 2024 рік, що більше ніж $97,8 млрд минулого року.

Aramco вже давно є дійною коровою для Саудівської Аравії, яка вкладає мільярди доларів у свій план економічної реформи Vision 2030, спрямований на створення нових галузей промисловості та зниження залежності від нафти.

Однак зниження цін на нафту та скорочення видобутку чинили тиск на прибуток Aramco.

Читайте також