США заморозили активи російських олігархів за кордоном на суму понад $1 млрд

США заморозили активи російських олігархів за кордоном на суму понад $1 млрд

США від початку війни в Україні заарештували активи російських олігархів у інших країнах на суму понад $1 млрд, передає CBS News

Про це розповіла Ліза Монако, заступниця генерального прокурора США.

"Ми зупиняли польоти літаків у Швейцарії та на Близькому Сході. Ми заарештовували контрабандистів в Італії, Німеччині, Латвії. Ми пред’явили звинувачення тим, хто відмивав гроші у Великій Британії. Таким чином, ми показали, що немає місця приховати", – зазначила заступниця генпрокурора США.

Загалом при американському відомстві є робоча група KleptoCapture, створена у березні 2022 року для застосування санкцій проти російських олігархів і пошуку їхніх прихованих активів по всьому світу.

Так, 2022 року міністерство юстиції арештувало на Фіджі суперяхту Amadea вартістю $300 млн, яка належить олігарху Сулейману Керімову. За даними Мінʼюсту, судно вдалося конфіскувати на підставі ймовірної причини порушення законодавства США, а саме відмивання грошей і змови.

США заморозили активи російських олігархів за кордоном на суму понад $1 млрд

Крім того, міністерство юстиції вимагало арешту яхти Tango біля берегів Іспанії вартістю $90 млн, яка належала олігарху Віктору Вексельбергу через відмивання грошей і санкції.

США заморозили активи російських олігархів за кордоном на суму понад $1 млрд

Підрозділ KleptoCapture шукає не лише кремлівських олігархів, які приховують активи, а також тих, хто допомагає їм ухилятися від санкцій.

"Банкам, авіаційній галузі, страховим компаніям та усім, хто збирається виводити російські активи, це знак і попередження: будьте обережні, з ким маєте справу, тому що ми спостерігаємо", — розповіла Ліза Монако.

Серед предметів надрозкоші, які США намагається конфіскувати з початку війни, — реактивний літак Gulfstream вартістю $60 млн і літак Boeing вартістю $350 млн. Згідно з судовими документами, пара була зареєстрована в мережі з п’яти підставних компаній і анонімного трасту, які всі були пов’язані з російським мільярдером Романом Абрамовичем.

Сам Роман Абрамович не потрапив під санкції в США. Але інші закони США уможливлюють подібні конфіскації, включаючи Закон про реформу експортного контролю.

Читайте також