Bunge і Viterra ухвалили остаточне рішення щодо злиття вартістю $8,2 млрд

Bunge і Viterra ухвалили остаточне рішення щодо злиття вартістю $8,2 млрд

Потужні світові агропромислові трейдингові компанії Bunge та Viterra проведуть злиття в рамках угоди M&A вартістю $8,2 млрд, яка буде оплачена акціями та коштами.

Згідно з умовами угоди, акціонери Viterra отримають близько 65,6 млн акцій Bunge на загальну суму близько $6,2 млрд і приблизно $2 млрд грошовими коштами. Тобто частка акцій та грошових виплат становитимуть приблизно 75% та 25% відповідно.

В рамках операції зі злиття Bunge візьме на себе боргові зобов'язання Viterra на суму $9,8 млрд.

Крім цього, Bunge має намір викупити власні акції на $2 млрд. Компанія має намір розпочати програму buyback "якнайшвидше в залежності від ринкових умов та правил SEC (Комісії з цінних паперів та бірж США)". Очікується, що викуп буде завершено не пізніше ніж протягом 18 місяців після закінчення угоди злиття.

Угоду M&A, яку одноголосно схвалили поради директорів Bunge та Viterra, планується завершити у середині 2024 року. Вона має отримати дозволи з боку регулюючих органів та акціонерів Bunge.

Після закриття угоди акціонерам Viterra належатиме 30% об'єднаної компанії та 33% після закінчення процедури buyback.

Очолить нову компанію, яка збереже назву Bunge, нинішній головний виконавчий директор Bunge Грег Хекман. Девід Маттіске, який зараз є CEO Viterra, стане одним із головних операційних директорів.

"Злиття Bunge і Viterra створить інноваційну глобальну агрокомпанію, здатну задовольнити потреби все більш складних ринків і краще обслуговувати фермерів і кінцевих споживачів. Завдяки розширенню глобальної мережі зросте диверсифікація об'єднаної компанії щодо географічних регіонів, сезонних циклів та переліку сільгосп культур, та підвищить стійкість компанії", - йдеться в повідомленні.

У рамках угоди Glencore отримає акції Bunge на суму близько $3,1 млрд і $1 млрд грошовими коштами за свою 50% частку у Viterra, йдеться в повідомленні Glencore.

Котирування акцій Bunge під час попередніх торгів у вівторок знизилися на 2,5%. Ринкова вартість компанії з початку поточного року знизилася на 6% (до $14,1 млрд), тоді як фондовий індекс S&P 500 піднявся на 13%.

Міжнародне рейтингове агентство S&P Global слідом за оголошенням про угоду покращило кредитний рейтинг Bunge до "BBB+" з "BBB".

Про початок переговорів Viterra про злиття з американським конкурентом Bunge Ltd ми повідомляли у травні 2023 року.

Читайте також