Світові зернотрейдери Viterra та Bunge ведуть переговори про злиття

Світові зернотрейдери Viterra та Bunge ведуть переговори про злиття

Глобальний зерновий трейдер Viterra веде переговори щодо злиття з американським конкурентом Bunge Ltd. Угода M&A може змінити світову структуру торгівлі зерном.

Поки достовірно не відомо, чи зможе Viterra, яка частково належить швейцарському гірничодобувному та торговому гіганту Glencore, досягти цієї угоди. За словами інформаторів, структура угоди обговорюється обома сторонами.

За інформацією джерел Bloomberg, один із обговорюваних варіантів передбачає угоду з акціями, за якої акціонери Bunge володітимуть більшою частиною капіталу об'єднаної компанії.

Будь-яка угода ретельно вивчатиметься регулюючими органами, оскільки торгівля основними продуктами харчування, такими як пшениця, кукурудза та соя, вже розподілена між Bunge та трьома іншими великими гравцями світового ринку, що викликає глобальне занепокоєння щодо продовольчої безпеки.

За даними експедитора Cargonave, минулого року Bunge була найбільшим експортером кукурудзи та сої з Бразилії, а Viterra посідала третє місце за величиною експорту кукурудзи та сьоме за експортом сої.

Злиття з Viterra також підніме Bunge з виручкою у 2022 році у розмірі $67,2 млрд, наблизивши її до найближчого публічного конкурента у сфері агробізнесу - Archer-Daniels-Midland Co, обсяг продажу якого минулого року становив майже $102 млрд.

Злиття з Bunge зробить Viterra одним із провідних світових продавців зерна з доступом до експортних терміналів у США, одним із найбільших виробників та постачальників зерна.

Минулого року Viterra купила американську компанію Gavilon у японської Marubeni за $1,1 млрд, що дало їй набагато більше активів з переробки зерна в США і зробило її третім за величиною експортером сої в Бразилії, де Bunge вже має потужну присутність.

У вересні 2022 року Bunge продала свій завод з переробки соняшнику в Росії, ознаменувавши відхід з країни найбільшого переробника олійних культур у відповідь на вторгнення в Україну, зазначили у Bloomberg. У березні 2023 року компанія Viterra також планувала повідомити про вихід з російського ринку.

Viterra здійснює операції в 37 країнах світу. В Україні діє ПІІ «Вайтерра Україна», дочірня компанія Viterra, яка почала маркетингову діяльність в Україні в 1996 році. ПІІ «Вайтерра Україна» вагомо присутнє у всіх основних сільськогосподарських областях України. Шість маркетингових офісів охоплюють 24 області. Компанія купує сільськогосподарську продукцію безпосередньо від виробників та сільськогосподарських холдингів на всіх можливих умовах.

 

Читайте також