У NCH Capital (США), яка володіє агрохолдингом "Агропросперіс" в Україні, відібрали активи в Росії

У NCH Capital (США), яка володіє агрохолдингом "Агропросперіс" в Україні, відібрали активи в Росії

Володимир Путін підписав указ про передання в управління Росмайна активів агрохолдингу "АгроТерра", створеного американською компанією NCH Capital, яка обробляє біля 300 000 га в Україні

Володимир Путін 8 квітня 2024 року підписав указ про конфіскацію активів холдингу "АгроТерра", створеного у 2008 році американською транснаціональною інвестиційною групою NCH Capital Inc.

Указ передбачає передання федеральному агентству з управління 99% "Капітал АгроФінанс", що належать AgroTerra Investments B.V.

Також до управління Росмайна передаються 50,1% ТОВ "АгроСистема-Регіони", 49,9% ТОВ "АгроСистема-Регіони", 50,1% ТОВ "АгроСистема" та 49,9% ТОВ "Агросистема".

Рішення ухвалене в межах указу Путіна від 25 квітня 2023 року, згідно з яким іноземні активи в Росії можуть бути вилучені "у разі позбавлення РФ, російських юридичних чи фізичних осіб права власності на майно, яке перебуває у недружніх країнах".

NCH Capital Inc. у 1993 року заснували американці Джордж Рор та Моріс Табасінік. В Україні їм належить великий агрохолдинг "Агропросперіс", який об'єднує кілька десятків агровиробничих компаній з земельним банком в управлінні близько 300 000 га, що працюють в основних аграрних регіонах України, та низку елеваторів. Їм також належить "Агропросперіс Банк", його єдиним акціонером є "Агро Холдінгс (Юкрейн) Лімітед", дочірня компанія інвестиційного фонду NCH Capital.

У Росії NCH Capital Inc. об'єднувала 24 господарства у 7 областях, і мала елеватори загальною потужністю понад 500 000 тон. зберігання. "АгроТерра" займалася вирощуванням, зберіганням та реалізацією сільськогосподарських культур: сої, пшениці, цукрових буряків, соняшнику, ріпаку. Станом на середину 2023 року агрохолдинг "АгроТерра" входив до ТОП-20 найбільших у Росії, і обробляв 265 000 га земель.

В глобальному масштабі, до конфіскації активів в Росії NCH Capital Inc. управляла 640  000 га сільгоспземель у Чорноморському регіоні та Східній Європі та щорічно виробляла 4 млн тон сільгосппродукції.

Читайте також