Венчурні інвестиції в Європі впали до $9,8 млрд у 1 кварталі 2023 року

Венчурні інвестиції в Європі впали до $9,8 млрд у 1 кварталі 2023 року

Згідно даних KPMG Ukraine обсяги венчурних інвестицій в Європі в І кварталі 2023 року суттєво скоротились, впавши з $15,7 млрд в 4-му кварталі 2022 року до $9,8 млрд в 1-му кварталі 2023 року

Кількість угод та загальний обсяг венчурних інвестицій в Європі скорочуються четвертий квартал поспіль – з 15,7 млрд дол. США у четвертому кварталі 2022 року до 9,8 млрд дол. США у першому кварталі 2023 року. Цей спад особливо вражає, враховуючи рекордну кількість угод та обсяги венчурних інвестицій, зафіксованих у тому ж кварталі 2022 року.

Венчурні інвестиції в Європі впали до $9,8 млрд у 1 кварталі 2023 року

Венчурні фонди стають більш вимогливими до портфельних компаній

У першому кварталі 2023 року венчурні інвестори в Європі поводилися дедалі обережніше, посилюючи контроль над своїми портфельними компаніями, ретельно вивчаючи їхні корпоративні бюджети, змушуючи скорочувати витрати та підвищувати ефективність, а також вимагаючи від них звітувати про виконання погоджених планових показників.

Впродовж наступних декількох кварталів венчурні інвестори можуть почати вибирати між своїми портфельними компаніями, відмовляючись від подальших інвестицій у компанії, які, на їхню думку, не зможуть утриматися на ринку. Такий крок може прискорити процес злиття та поглинання, оскільки для стартапів, які прагнуть «продатися», щоб уникнути можливого провалу, це може стати стимулом для укладання угод.

Венчурні інвестиції в Європі впали до $9,8 млрд у 1 кварталі 2023 року

Уряди країн Європи розширюють підтримку стартапів

У першому кварталі 2023 року в Європі було започатковано кілька державних ініціатив, що мали на меті підтримати розвиток стартапів. В бюджеті Великої Британії передбачено 3,5 мільярда фунтів стерлінгів, які допоможуть країні стати науково-технологічною супердержавою, зокрема фінансування для підтримки розвитку суперкомп’ютерів нового покоління та досліджень у сфері штучного інтелекту (ШІ). Крім того, Велика Британія оприлюднила офіційний документ про правове регулювання питань ШІ.

Протягом цього кварталу уряд Німеччини також заснував фонд у розмірі 1 мільярд євро для підтримки компаній на стадії розвитку в сфері глибоких технологій (deeptech) та кліматичних технологій (climatetech).  А Європейський інвестиційний банк та п’ять країн-членів ЄС оголосили про створення Ініціативи європейських технічних чемпіонів (ETCI) – фонду в розмірі 3,75 млрд дол. США для подолання дефіциту фінансування та підтримки компаній, що знаходяться на пізніх стадіях розвитку (late-stage growth) в регіоні.

Інвестиції VC у Великій Британії в 1 кварталі 2023 року скоротились проти першого кварталу 2022 року

Після значного уповільнення в четвертому кварталі 2022 року, спричиненого глобальними проблемами та нестабільною внутрішньополітичною ситуацією, в першому кварталі 2023 року венчурні інвестиції у Великій Британії залишалися на низькому рівні, особливо проти показників першого кварталу 2022 року.

Залучення 601 млн дол. США від фінтех-компанії Abound (споживче фінансування) стало найбільшою угодою у Великій Британії в першому кварталі цього року. Далі йшло фінансування у розмірі 160 млн дол. США від фінтех-компанії Bank of London, орієнтованої на B2B; залучення 148 млн дол. США від компанії One Moto, що займається виробництвом електромобілів; та 140 млн дол. США від компанії Oxbotica, що розробляє програмне забезпечення для автономних транспортних засобів. Компанія Carmoola завершила найбільшу з угод серії А, залучивши 125 млн дол. США. Бізнес-послуги та перехід до сфери енергетики продовжували привертати значну увагу венчурних інвесторів у першому кварталі поточного року, в той час як інтерес до сфери роздрібної торгівлі та нерухомості залишався на низькому рівні.

У майбутньому розвиток технологій B2B, ймовірно, залишиться ключовим рушієм інвестицій не лише в таких сферах, як фінансові та медичні послуги, але й у всіх галузях, які тільки можна уявити.

Настрої інвесторів у Великій Британії дещо змінилися в першому кварталі поточного року; з’явився обережний оптимізм стосовно того, що найгірші періоди нестабільності на ринку, можливо, залишилися позаду. Очікується, що у другому кварталі 2023 року обсяги венчурних інвестицій залишатимуться незначними, але є надія, що в другій половині року активність інвесторів дещо відновиться.

Альтернативна енергетика залишається привабливим напрямком для інвестування в Німеччині

У першому кварталі поточного року обсяги венчурних інвестицій у Німеччині залишались незначними проти історичних максимумів, незважаючи на дві найбільші в Європі угоди, як то залучення інвестицій у розмірі 228 млн дол. США від лізингової компанії Enpal, що спеціалізується на альтернативній енергетиці, та 151 млн дол. США від інвестиційної платформи прямих інвестицій Moonfare.

Корпоративні інвестори в Німеччині залишалися активними, хоча й проявляли значно більшу обережність, ніж у попередніх кварталах, зосереджуючи свою енергію, увагу та інвестиції лише на стартапах з чітко визначеною цінністю.

Альтернативна енергетика продовжує залишатися привабливим напрямком для венчурних інвесторів у Німеччині, що зумовлено не лише регіональними енергетичними проблемами, але й рішенням німецького уряду щодо закриття атомних електростанцій, а також зростаючою увагою вітчизняних автомобільних компаній до нових видів транспорту, що працюють на альтернативних джерелах енергії.

Невизначеність в Ізраїлі змушує венчурних інвесторів утримуватися від інвестування

У першому кварталі поточного року обсяг венчурних інвестицій в Ізраїлі залишався незначним, оскільки глобальні та внутрішні макроекономічні та ринкові виклики спричинили суттєву непевність.

 

До числа компаній, які залучили інвестиції в Ізраїлі в цьому кварталі, увійшли медична компанія SoniVie, що спеціалізується на виробництві приладів для лікування гіпертонії (60 млн дол. США), платформа обробки зображень підземних горизонтів Exodigo (41 млн дол. США), компанія Sentra, що займається питаннями хмарної безпеки (30 млн дол. США), та компанія Titan DXP, що займається питаннями підвищення продуктивності B2B (30 млн дол. США).

Враховуючи нестабільну політичну ситуацію в Ізраїлі, венчурні інвестиції в країну, швидше за все, залишатимуться незначними в другому кварталі 2023 року.

Ірландія продовжує залучати широкий спектр венчурних інвестицій

Протягом першого кварталу 2023 року різноманітні стартапи продовжували залучати венчурне фінансування в Ірландії, хоча й у відносно невеликих обсягах. Компанія Vivasure Medical, що виробляє медичне обладнання для закриття артерій, уклала найбільшу угоду в Ірландії протягом кварталу (32 млн дол. США), наступними за обсягами залучення стали компанія Deciphex, що займається цифровою діагностикою патологій на основі штучного інтелекту (15 млн дол. США), компанія NewsWhip, що займається питаннями відстеження та прогнозування у соціальних мережах (13 млн дол. США), та фірма Siren, що розробляє рішення для кібербезпеки (12 млн дол. США).

Скандинавський регіон розпочав 2023 рік спокійно

Перший квартал поточного року був дуже спокійним з точки зору венчурних інвестицій у країнах Скандинавії. Залучення 135 млн дол. США данською біотехнологічною компанією Hemab Therapeutics стало найбільшим раундом фінансування за квартал, підкресливши зростаючий потенціал біотехнологічного сектору в регіоні.

Інші угоди з венчурним капіталом протягом першого кварталу 2023 року були значно скромнішими – переважно у розмірі менше 20 млн дол. США – оскільки зменшилася кількість міжнародних інвестицій на пізніх стадіях, а місцеві інвестори укладали переважно невеликі угоди на ранніх стадіях. Зважаючи на нестабільну геополітичну та макроекономічну ситуацію, багато розвинених компаній у Скандинавських країнах скоригували свої плани, відклавши нові раунди фінансування на кінець 2023 року або на 2024 рік.

Тенденції VC з фокусом на 2 квартал 2023 року

Другий квартал 2023 року, ймовірно, стане ще одним складним періодом для венчурних інвестицій в Європі, зважаючи на високий рівень нестабільності, що панує на ринку. Традиційні венчурні інвестори, ймовірно, залишатимуться обережними, ретельно аналізуючи угоди, щоб оцінити, чи зможуть бізнес-моделі бути стійкими, а також чинитимуть більший тиск на свої портфельні компанії, вимагаючи від них скорочення витрат.

Деякі високо капіталізовані корпорації можуть побачити в нинішніх умовах нові можливості, а не виклики, особливо коли йдеться про поглинання. Також може збільшитись кількість угод з виведення непрофільних активів та угод з приєднання.

Якщо ринкові виклики посиляться протягом наступних кількох кварталів, уряди країн Європи можуть посилити підтримку стартапі.

Ознайомитись з повною версією дослідження "Q1’23 Venture Pulse Report – Europe"

Читайте також