Виробники літію Allkem та Livent об

Виробники літію Allkem та Livent об'єднаються в компанію вартістю $10,6 млрд

Об'єднана компанія стане третім за величиною виробником літію у світі

Allkem Ltd. об'єднається з іншим виробником літію Livent Corp., щоб створити компанію з оцінкою $10,6 млрд,

Злиття створить третього за величиною виробника літію у світі з погляду майбутньої передбачуваної потужності. Він буде зареєстрований у Нью-Йорку.

Падіння цін на карбонат літію, перероблену форму металу, який є ключовим інгредієнтом акумуляторів для електромобілів, підживлює сплеск активності у сфері злиття та поглинання. Падіння вартості акцій деяких гірничодобувних компаній робить їх привабливішими для покупців, які хочуть захопити частину ринку, який відіграє важливу роль у переході на чистішу енергію.

Нову компанію очолить генеральний директор Livent Пол Грейвс, а головою стане директор Allkem та колишній глава Woodside Energy Ltd. Пітер Коулман.

За умовами угоди, акціонери Allkem отримають 56% компанії, а акціонери Livent – 44%.

«Як об'єднана компанія, ми матимемо розширений масштаб, асортимент продукції, географічне охоплення і можливості реалізації, щоб задовольнити попит наших клієнтів, що швидко зростає, на літієві хімікати», — йдеться в заяві Грейвса.

Allkem працює в Австралії, Аргентині та Канаді та, за чутками, може стати об'єктом поглинання Rio Tinto Group. Livent має виробництво в Аргентині, літієвий проєкт у твердих породах у Квебеку та заводи з переробки літію в США та Китаї. Компанія також має угоду про постачання з автовиробником BMW AG.

Об'єднання могло бути частково зумовлене Законом про зниження інфляції, в якому зазначається, що певний відсоток корисних копалин в акумуляторі електромобіля має бути вилучений або перероблений у країнах, які мають угоди про вільну торгівлю зі США. Це спонукає галузь шукати постачання з країн, які могли б скористатися податковою пільгою, зокрема з Канади. Цілком можливо, що у якийсь момент Вашингтон може укласти важливу угоду з Аргентиною з видобутку корисних копалин.

Читайте також