Yandex N.V. продає російський бізнес "Яндекс" за $5,3 млрд консорціуму інвесторів

Yandex N.V. продає російський бізнес "Яндекс" за $5,3 млрд консорціуму інвесторів

Yandex N.V., головна компанія "Яндекса", домовилася про продаж російського бізнесу за 475 млрд рублів консорціуму приватних інвесторів

Параметри угоди враховують стандартну вимогу російської влади під час продажу активів нерезидентами про дисконт не менше 50% до ринку. Середньозважена ринкова капіталізація Yandex N.V. за останні три місяці, станом на 31 січня 2024 року, склала близько $10,2 млрд (918 млрд рублів), а активи, включені до угоди, генерували більше 95% виторгу групи за 9 місяців 2023 року, пояснює "Яндекс".

Передбачається, що угода передбачає комбінацію акцій і грошей, при цьому кеш складе не менше 50%. Таким чином, продавець отримає еквівалент як мінімум 230 млрд. рублів у китайських юанях і до 176 млн. акцій класу "А" Yandex N.V. У повідомленні наголошується, що акціями Yandex N.V. на оплату угоди покупець або вже володіє, або придбає їх.

В результаті транзакції головною компанією "Яндекса" стане нещодавно зареєстрована МКАО (у січні юрособа отримала 99,999% ТОВ "Яндекс").

При цьому основним власником МКАО стане ЗПІФ "Консорціум.Перший" на чолі з менеджерами "Яндекса". Крім менеджменту, співвласниками стануть структури "ЛУКОЙЛу", екс-заступник голови "Газпрому" Олександр Рязанов, засновник LETA Capital Олександр Чачаєв та гендиректор "Інфінітум" Павло Прасс.

Yandex N.V. планує використовувати частину виручених грошей на розвиток міжнародних бізнесів і стартапів, які він зберігає за собою за підсумками угоди, основну частину коштів буде повернено акціонерам компанії, як очікується через викуп акцій.

Yandex N.V. має намір провести делістинг із Московської біржі, замість неї на біржу вийде російське МКАО.

Після завершення угоди Yandex N.V. збереже за собою наступний бізнес: хмарна платформа Nebius AI, краудсорсингова платформа Toloka AI, безпілотні технології Avride та освітній сервіс TripleTen.

Нідерландська група Yandex N.V. до 31 липня 2024 року змінить назву та припинить використовувати бренди "Яндекс".

Читайте також