Yandex NV планує продати весь свій російський бізнес

Yandex NV планує продати весь свій російський бізнес

Критика засновника Yandex війни в Україні змусила потенційних інвесторів побоюватися партнерства з материнською компанією, що базується у Нідерландах

Yandex NV планує продати весь свій російський бізнес, включаючи найпопулярнішу пошукову систему країни.

Група російських магнатів, яка претендує на придбання активів, хоче повного розриву відносин з голландською компанією, за словами трьох людей, знайомих із планами, які попросили не називати їхніх імен. Раніше переговори були зосереджені на продажу контрольного пакету акцій російського підрозділу Яндекса, який генерує більшу частину доходів компанії.

Яндекс відмовився коментувати можливий продаж.

«Яндекс», який також володіє популярним додатком для замовлення таксі та платформою електронної комерції в росії, опинився під сильним тиском як там, так і за кордоном, відколи президент путін вторгся в Україну. Засновник компанії Аркадій Волож піддався санкціям ЄС у червні 2022 року, при цьому блок послався як причина таких заходів на підтримку російської пропаганди з боку Яндекса.

За словами людей, рада директорів збереться наприкінці листопада, щоб обговорити нові умови продажу, і про угоду може бути оголошено вже наступного місяця. За словами джерел, після продажу виручку буде розподілено серед інвесторів за допомогою зворотного викупу чи дивідендів.

За словами джерел, компанія планує зареєструвати підрозділ у спеціальній податковій зоні в Калінінградської області росії, який консолідує всі російські активи перед продажем. За їхніми словами, принаймні, деякі російські інвестори голландської материнської компанії зможуть конвертувати свої частки в акції нового підрозділу.

Яндекс зареєстрований у Нідерландах з 2007 року, що є загальною стратегією російських компаній, які шукають іноземних інвесторів. Акції торгувалися на Nasdaq доти, доки їхню діяльність не призупинили після вторгнення росії в Україну.

Володимир Потанін і Вагіт Алєкпєров входять до мільярдерів, які виявили інтерес до активів, розповіли люди, знайомі з ситуацією. Представники компаній Потаніна та Алєкпєрова від коментарів відмовилися.

Читайте також