"Єдинороги" перетворюються на "зомбі": багато стартапів близькі до банкрутства

"Єдинороги" перетворюються на "зомбі": багато стартапів близькі до банкрутства

Нещодавно мережа коворкінгів WeWork, яка залучила понад $11 млрд, оголосила про банкрутство. Те саме сталося з розробником ПЗ для вантажних перевезень Convoy, який залучив $900 млн.

У листопаді 2023 року мережа коворкінгів WeWork, яка залучила понад $11 млрд, оголосила про банкрутство. Така сама історія сталася з розробником ПЗ для вантажних перевезень Convoy, чий обсяг фінансування становив $900 млн.

Протягом останніх двох років велика кількість багатообіцяючих компаній скорочували витрати, і зараз у них закінчуються гроші. Тепер інвестори вирішують, кого врятувати, та закликають інших закритися чи продати активи.

У серпні 2023 року платформа для онлайн-заходів Hopin, яка залучила понад $1,6 млрд і колись оцінювалася в $7,6 млрд, продала свій основний бізнес лише за $15 млн. Минулого місяця заявив про закриття Zeus Living, стартап у сфері нерухомості, який одержав $150 млн.

У травні 2023 року збанкрутував фінтех-стартап Plastiq, чий обсяг фінансування становив $226 млн. У вересні постачальника електроскутерів Bird, який залучив $776 млн, виключили зі списку Нью-Йоркської фондової біржі через низьку вартість акцій. Ринкова капіталізація Bird дорівнює $7 млн — менше, ніж коштує особняк у Майамі, який його засновник Тревіс Вандерзанден придбав за $22 млн у 2021 році.

Скласти повний список постраждалих складно, оскільки приватні технологічні компанії не зобов'язані повідомляти про те, що припиняють діяльність або продають активи. Спад у галузі також був менш помітним через бум компаній у галузі ШІ, які привертали увагу та фінансування протягом останнього року.

Однак, згідно з даними, зібраними PitchBook для New York Times, цього року припинили діяльність близько 3,2 тис. приватних компаній зі США. Водночас вони залучили $27,2 млрд. венчурного фінансування.

Carta, що надає фінансові послуги багатьом мешканцям Кремнієвої долини, повідомила, що 2023 року до жовтня закрилися 87 стартапів на її платформі — удвічі більше, ніж за 2022 рік. Ці стартапи залучили щонайменше $10 млн.

Венчурні інвестори стверджують, що це нормально, і на кожну компанію, що провалилася, доводиться успішна, така як Facebook або Google. Проте вони очікують, що зараз втрати будуть більшими через те, скільки грошей було інвестовано за останнє десятиліття.

З 2012 по 2022 роки інвестиції у приватні американські стартапи зросли у вісім разів і склали $344 млрд. Це було викликано низькими відсотковими ставками та успіхами у соціальних мережах та мобільних додатках. У той період венчурне інвестування стало модним, а кількість приватних компаній - единорогів зросла з кількох десятків до більш ніж 1 тис.

Однак рекламний прибуток від компаній, подібних до Facebook і Google, не дістався наступної хвилі стартапів, які випробовували нові бізнес-моделі, такі як гіг-економіка, метавсесвіт, засоби індивідуальної мобільності та криптовалюти.

Тепер деякі компанії закриваються до того, як у них закінчаться гроші, повертаючи інвесторам суми, що залишилися. Інші залишаються в режимі "зомбі" - виживають, але не можуть рости. За словами інвесторів, компанії можуть перебувати в такому стані роками, але швидше за все їм буде важко залучити ще грошей.

Стартапи у 2024 році: 22 тренди розвитку венчурної індустрії

Одна сфера все ж таки процвітає — компанії з банкрутства.

SimpleClosure допомагає іншим стартапам згорнути діяльність, у тому числі підготувати юридичні документи та виконати зобов'язання перед інвесторами, постачальниками, клієнтами та співробітниками. За словами засновника Дорі Йона, з моменту відкриття у вересні компанія ледве встигає задовольнити попит.

Йона сказав, що хоча «сумно бачити, як багато стартапів закриваються», було приємно допомагати фаундерам у скрутний час. Він додав, що так працює кругообіг життя в Кремнієвій долині: «Багато хто з них вже працює над відкриттям нових стартапів».

Читайте також