Стартапи у 2024 році: 22 тренди розвитку венчурної індустрії

Стартапи у 2024 році: 22 тренди розвитку венчурної індустрії

Про найперспективніші технологічні сектори та нові реалії фандрайзингу на тлі спаду венчурного фінансування: банкрутство стартапів, ренесанс стартапів в сфері оборонних технологій та бум у галузі ...

2024 рік має стати досить сприятливим для інвестицій у стартапи, вважають світові венчурні компанії. Вони прогнозують відродження інтересу до необанків, оборонних технологій та появу безлічі фаундерів, які вперше запустять свій стартап.

Кажуть, що гарні стартапи зявляються у скрутні часи. І судячи з того, як йдуть справи, наступний рік дасть початок найкращим компаніям у своєму роді.

Фаундери працюють більш старанно, ніж будь-коли, щоб залучити підтримку. На тлі фінансових злетів та падінь останніх двох років венчурні фонди одержують менше коштів, що уповільнює швидкість інвестування. Тим часом, завоювати прихильність покупців стає все складніше, оскільки вони урізають витрати.

Щоб допомогти засновникам, співробітникам стартапів та інвесторам підготуватися до того, що на них чекає далі, Business Insider попросив венчурних капіталістів із понад 30 компаній, серед яких Accel, CapitalG, General Catalyst, Insight Partners, Initialized Capital, IVP, Mayfield, Primary, Sapphire Ventures та Techstars, поділитися прогнозами на 2024 рік.

Тверезіший погляд на стартапи в сфері штучного інтелекту (ШІ)

Реліз ChatGPT породив цілу хвилю стартапів в сфері штучного інтелекту. У результаті практично кожен проект, який створював ШІ (або заявляв про це), залучав інвесторів, які прагнуть заробити на ажіотажі навколо технології.

Втім, багато венчурних капіталістів, у тому числі співзасновник і партнер Sapphire Ventures Джай Дас, вірять, що інтерес навколо генеративного ШІ «поступиться фокусом на результатах».

"У 2024 році ажіотаж частково спаде, і інвестори почнуть концентруватися на бізнесі з якісними прикладами використання, який зміг би отримати реальний дохід завдяки GenAI" - вважає Джай Дас.

За його прогнозами, найбільшу увагу привернуть стартапи, яким вдасться застосувати ШІ для створення чогось по-справжньому інноваційного.

Дженні Філдінг, співзасновниця та керуючий партнер у Everywhere Ventures, додає: софтверні компанії, які додають технологію у свої продукти, повинні будуть продемонструвати бізнес-модель, яка обґрунтує ці витрати та опише чітку стратегію монетизації. В результаті ціни на корпоративне програмне забезпечення можуть вирости: «хтось повинен заплатити за посилення технологій».

Очікується масове закриття стартапів

Для деяких проектів скорочення фінансування стане смертельним вироком. Джай Дас прогнозує, що "стартапи з неефективною бізнес-моделлю закриються або будуть продані за стресовою ціною".

Ефект торкнеться різні сектори та стадії. «Найбільше ризикують компанії, які залучили дуже багато інвестицій за абсолютно нераціональної оцінки. Через це вони нездатні побудувати здоровий бізнес», - упевнений Яїр Снір, керуючий директор Dell Technologies Capital.

Шрі Чандрасекар, управляючий партнер Point72 Ventures, пояснює: до обвалу ринку стартапи могли проводити раунди, ігноруючи економіку бізнесу. Зараз інвестори та правління вимагають від них ефективності, але для багатьох змінювати структуру бізнесу вже занадто пізно.

"Ці компанії вже почали закриватися, і я очікую, що наступного року тренд прискориться" - говорить Чандрасекар.

Затишшя на ринку IPO продовжиться

За два роки вікно можливостей для виходу на IPO нарешті відкрилося, чим скористалися Instacart, Arm та Klaviyo. Однак тепер їх акції торгуються на рівні початкової пропозиції чи навіть нижче.

Прохолодна реакція ринку в сукупності з волатильністю і зростаючою ключовою ставкою означає, що в 2024 році лише небагато хто зважиться на публічне розміщення акцій.

"Ми очікуємо, що ринок IPO відновить активність у 2025 році, у разі підтвердження отримання прибутку найбільш ефективними венчурними капіталістами, отже індустрія відродиться не раніше 2025 року" - вважає Дон Батлер, керуючий директор Thomvest Ventures.

Фінансування для стартапів, як і раніше, буде складно отримати

2023 рік був таким же дружнім для стартапів, як Сахара — для косаток. За даними Carta, у 3 кв. 2023 року фінансування у стартапи на платформі впало до $11,9 млрд, це -46% від показника минулого року.

Але є й добрі новини. "Інвестиційна активність підвищиться, але залишиться стриманою" - вважає Дас.

Маркос Фернандес, керуючий партнер Fiat Ventures, додає: фаундерам варто очікувати, що процес займатиме більше часу, а переговори з інвесторами будуть у 3-4 рази довшими. Майк Пакер, партнер QED Investors, зазначає, що стартапам доведеться демонструвати швидший шлях до виходу на прибутковість.

Джон Розенбаум, керуючий директор Insight Partners, каже, що інвестори «знов вимагатимуть більше доказів відповідності продукту ринку у вигляді доходів та залучення клієнтів».

Втеча стартапів в якість продовжиться

Найкращі компанії процвітатимуть в умовах дефіциту. Дженні Філдінг з Everywhere Ventures вважає, що інвестори й надалі переводитимуть кошти у якісні активи, й зокрема стартапи.

Які стартапи вважатимуться якісними? Залежить від ситуації, але інвестори зазначають, що звертають увагу на «розумне зростання», «найкращу в класі юніт-економіку» та «здатність адаптуватися». Ніхал Мехта, генеральний партнер Eniac Ventures, очікує, що серійні фаундери залучатимуть більше інвестицій ніж новачки ринку.

«Засновники мають бути впевнені, що хороший бізнес отримає фінансування, — додає Алісса Джаффі, партнер 7wireVentures. — Стартапи, які сконцентровані на основних показниках і демонструють позитивну динаміку, мають переконливу історію та команду, можуть досягти успіху, незважаючи на макроекономічні труднощі».

Стартапи у 2024 році: 22 тренди розвитку венчурної індустрії

2024 рік стане найкращим роком для інвестицій в стартапи

Деякі інвестори вважають, що втеча в якість (див. вище) призведе до того, що через роки венчурні фонди, які розумно інвестували, зможуть добре заробити.

«Для тих, хто здатний залучати кошти та вкладати, 2024 рік стане одним з найбільш вдалих за останнє десятиліття, — упевнений Фернандес. — І фаундери, і інвестори сконцентровані на основних показниках бізнесу, на відміну від метрик марнославства, які ми спостерігали 2021 року».

Батлер налаштований оптимістично. «Для тих інвесторів, які були раціональні під час пандемії та мають капітал для інвестицій, 2024 рік зможе стати одним з кращих для того, щоб бути активним венчурним інвестором».

Великі венчурні компанії продовжать скуповувати стартапи

Високі відсоткові ставки та роздуті оцінки стартапів змусили індустрію венчурного капіталу діяти обережніше.

Стартапи усвідомили, що потік грошей вичерпався. Багато хто закриває або продає бізнес, це триватиме і протягом 2024 року, означаючи великі можливості для публічних та великих приватних компаній.

Багато хто «прагне використовувати свій стійкий баланс і доступ до величезних обсягів капіталу для органічного залучення клієнтів, - вважає Джеремія Гордон, головний юрисконсульт і директор CapitalG. — У результаті 2024 рік стане знаменним для угод злиття і поглинання стартапів».

Ринок стартапів заповнять фаундери без досвіду

Цього року хвиля звільнень продовжилась. За даними Layoffs.fyi, вона торкнулася більше 250 тисяч співробітників із понад 1100 технологічних компаній.

Напевно, деякі з них більше не бажають працювати на когось і досить амбітні, щоб запустити свою справу.

"Після потрясінь у технологічній сфері на ринку зявиться величезний пул підприємливих, мотивованих і прогресивних фаундерів, а з ними і ціла хвиля нових стартапів", - говорить Ніко Бонатсос, керуючий директор General Catalyst.

Багато інвесторів заявляють, що криза є найкращим часом, щоб будувати бізнес. Наприклад, Airbnb, Uber та Slack зявилися незабаром після кризи 2008 року. Але в 2024 році на нових інвесторів чекає дуже конкурентне середовище.

У нових умовах Бонатсос рекомендує їм більше наставляти фаундерів у тому, як створювати цінність та вплив, зберігаючи фокус на соціальній складовій.

Необанки повернуть втрачені позиції

Під час пандемії попит на онлайн банкінг виріс, що зробило цифрові банки неймовірно популярними. Однак їх бурхливий розвиток застопорився через економічний спад, зниження венчурних інвестицій та підвищену увагу регуляторів.

Партнер CapitalG Ченпен Моу прогнозує, що на необанки чекає епоха «глобального відродження», оскільки споживачам стає комфортніше робити транзакції онлайн.

«Легкість використання, нижчі тарифи та збільшення доступності призведуть до того, що нове покоління тих, хто використовує технології від народження, у тому числі й тих, хто традиційно не обслуговувався або обслуговувався недостатньо, перенесе своє фінансове життя в цифрові канали».

Венчурні компанії чекатиме зустріч з реальністю

2023 рік був складним і для стартапів, і венчурного капіталу. Багато хто змушений переглядати стратегію та розмір фондів. Це призвело до невеликих, але значних змін у таких компаніях, як Sequoia, Greycroft та інших.

"Цього року венчурні компанії непублічно змінили стратегії, і деякі інвестори пішли, оскільки нагорі прийняли рішення згорнути інвестиції в певні сектори", - пояснює Майкл Янг, старший керуючий партнер OMERS Ventures.

Батлер із Thomvest Ventures прогнозує, що розмір фондів скоротиться, а найм поставлять на паузу, «щоб активізуватися у 2024 році, коли більше фондів усвідомить збитки від закриття стартапів».

Багато венчурних компаній зіткнулися з труднощами при фандрейзингу коштів, через що вони інвестують повільніше, намагаючись зберегти капітал і продовжити термін існування фондів.

CEO Techstars Маель Гаве зазначає, що партнери з обмеженою відповідальністю, які надають капітал фондам, ймовірно, переглянуть свій підхід до витрачання грошей та припинять фінансувати венчурні компанії, що може посилити консолідацію у галузі.

«Оскільки індустрія прагне до «нової норми» з меншою кількістю венчурних капіталістів, єдинорогів і розумнішими оцінками, у венчурного бізнесу є можливість винайти себе, щоб стати більш стійким, — вважає вона, — і ми очікуємо, що партнери наслідують цей приклад, застосовуючи новий підхід до цього класу активів».

Ігрові стартапи компенсують спад фінансування

В останні два роки гейм-індустрія пережила сейсмічний зсув, оскільки попит, викликаний пандемією, скоротився, а зміни політики конфіденційності iOS негативно позначилися на видавцях ігор.

Інвестори прогнозують, що у новому році спад фінансування ігрових стартапів припиниться.

"Оскільки деякі посткоронавірусні тренди відступають, і люди знову вважають за краще проводити більше вільного часу вдома, це стане сприятливим фактором для геймінгу, у тому числі відеоігор і ставок на спорт", - говорить Редді з QED Investors.

Партнер IVP Картник Рамакрішнан прогнозує розквіт унікального ігрового досвіду завдяки буму штучного інтелекту.

"ШІ дозволить геймінгу стати домінуючою формою споживчих медіа в наступні десятиліття" - говорить він, маючи на увазі, що багато інвесторів захочуть отримати собі такий актив.

Інвестори обиратимуть стартапи на ранніх стадіях

У перші дні пандемії венчурні компанії, що історично підтримували зрілі проекти, переорієнтувалися на посівну стадію. Вони намагалися отримати недорогі акції перспективних компаній, щоб мати частку у найпривабливіших стартапах, коли вони масштабуватимуться.

Інвестори прогнозують, що тренд збережеться, а результати можуть бути не такі як очікувалося.

«Оскільки інвестори на стадії зростання продовжують списувати проблемні активи, а ті, хто колись був лідером ринку, подають на банкрутство, здається дуже спокусливим змінити стратегію та стати першим інвестором.

Однак побудова стартапу на ранній стадії - це не наука, а мистецтво, і щоб у ньому досягти успіху, потрібно бути майстром» - вважає Навін Чаддха, керуючий партнер у Mayfield.

Фінансування стартапів на ранніх стадіях буде конкурентним

Останні півтора роки фінансування було заморожено, і багато стартапів, які провели посівні раунди у 2021 році та відклали їх, будуть змушені повернутися до збору коштів у 2024 році, вважає Бред Сврлуга, співзасновник та генеральний партнер Primary.

«Оскільки багато компаній перебувають у пошуку інвестицій, а інвестори серії А не поспішають з чеками, є враження, що конкуренція на серії А зросла втричі» — додає він.

Радика Малік, партнер Dell Technologies Capital, прогнозує, що цей «рівень конкуренції зрушить ринок до найкращих компаній, які здатні продемонструвати зростання та швидкість за останні 24 місяці, незважаючи на умови ринку».

Фаундери стартапів більше вимагатимуть від інвесторів

У 2020-2021 роках деякі стартапи отримували від інвесторів лише чеки, але зараз, ймовірно, зросте попит на інвесторів із операційним досвідом.

Як зазначає Майк Шрёпфер, партнер Gigascale Capital, такі інвестори зможуть запропонувати портфельним компаніям цінні думки, стратегічне керівництво та практичну підтримку.

Сверлуга закликає фаундерів у пошуках фінансування вимагати від венчурних капіталістів, включених до їх таблиці капіталізації, допомогти їм «орієнтуватися в цих процесах», додавши: «Саме тут їхні мережі, їх підтримка та ресурси матимуть величезний вплив».

«Пускати пилюку в очі більше не вийде, найціннішою буде прямота і співпраця між інвесторами, засновниками та порадами директорів, — каже Ендрю Стіл, партнер Activant Capital. — У результаті буде створено сильніші та стійкіші компанії».

Програми для управління продажами матимуть величезний успіх

Навіть якщо компанії прагнуть скоротити витрати на ПЗ, вони все одно купуватимуть інструменти, які допоможуть їм збільшити продажі.

Стіл очікує, що програмне забезпечення для продажів набере обертів, у той час як Аль Самбар, генеральний партнер XRC Ventures, прогнозує, що особливою увагою інвесторів будуть користуватися компанії, що дозволяють клієнтам здійснювати угоди в будь-якому місці та виконувати замовлення.

"Безперечна реальність ШІ полягає в тому, що він дає можливість генерувати набагато більше реклами і доставляти цей контент всюди", - вважає Самбар.

Батлер поділяє його ентузіазм. Він вірить у те, що наступного року технологія ШІ змінить роботу маркетологів та продавців.

CleanTech приверне більше уваги, ніж будь-коли

Останні три роки напрям CleanTech продовжить нарощувати популярність серед інвесторів, і немає ознак, що в 2024 році цей тренд сповільниться.

«У HardTech зараз непростий момент, – вважає Майк Шрепфер, партнер Gigascale Capital. — Я бачу, що наступна хвиля проривних технологій прийде від підприємців, які використовують переваги швидкого прогресу в біотехнологіях, робототехніці, обчислювальній техніці та чистій енергетиці, щоб впроваджувати інновації, які раніше вважалися надто складними, надто дорогими та просто немислимими».

Нові технології можуть значно прискорити скорочення викидів, щойно стануть менш витратними.

За даними PitchBook, обсяг венчурного фінансування в CleanTech у 2022 році склав трохи більше $59 млрд, а цього року поки що становить $50 млрд.

Егоса Омойгі з EchoVC очікує, що кліматичні фонди чекає на вибухове зростання, оскільки вони стають все цікавішими для LP, а інвестиції в сектор зростають. Але він прогнозує, що ближче до кінця 2024 - початку 2025 року все більше учасників ринку почнуть сумніватися в технології і тверезо оцінюватимуть її ризики.

Наближається епоха VentureGPT

Цілком ймовірно, що штучний інтелект зможе знайти наступну компанію-єдинорога та інвестувати у неї.

Венчур використовує програмні інструменти для ефективної роботи.

Наприклад, Янг з OMERS Ventures розповідає, що вони збирають та сортують ліди за допомогою ШІ та відправляють їх інвесторам, якщо вони відповідають їхнім інтересам. Браян Пауелл, партнер по роботі з талантами в Insight Partners, вважає, що чат-боти можуть складати посадові інструкції та повідомлення для кандидатів, а Мехта з Eniac Ventures хотів би, щоб якось програма змогла разом із інвесторами голосувати за угоди.

Кіберзагроз стає все більше, а бізнес посилюватиме безпеку

«У кризові чи невизначені часи, в які ми живемо понині, масштабні атаки стають частіше, – каже Снір із Dell Technologies Capital. — Вони стають витонченішими, а їхні наслідки — різноманітнішими, і нам необхідно усувати нові болючі точки».

Це означає, що наступного року стартапи в галузі кібербезпеки процвітатимуть. За прогнозами інвесторів, навіть якщо компанії скорочуватимуть бюджет на програмне забезпечення, витрати на безпеку загалом не змінюватимуться.

Кейсі Ейлвард, партнер Accel, визнає, що уважно стежить за стартапами, орієнтованими на потреби малого бізнесу, в той час як Дас із Sapphire Ventures вражений компаніями, які застосовують ШІ, щоб заповнити нестачу фахівців у сфері безпеки.

"У міру зростання кіберзагроз підприємства всіх розмірів шукатимуть інноваційні рішення для забезпечення безпеки, які дозволять їм залишатися на крок попереду хакерів", - вважає Дас.

Ажіотаж навколо Defense Tech / Military Tech зростатиме

Багато венчурних капіталістів прогнозують, що 2024 року у генеративного ШІ зявиться конкурент.

«Я очікую, що у 2024 році оборонні технології будуть у тренді, як це було з генеративним ШІ у 2023 році, і в цю область прийде більше інвесторів», — зазначає Чандрасекар із Point72 Ventures.

Інвестиції в оборонні технології не користуються такою ж увагою, як ШІ. Але, згідно з PitchBook, за останні три роки венчурні капіталісти виділили близько $100 млрд стартапам в області DefenseTech, що більше загальної суми з 2013 по 2020 роки.

Оборона також є сектором, який готовий до кардинальних змін, і в ньому домінують кілька компаній, таких як Anduril, SpaceX і Palantir.

"Успіх Anduril показує, що конкуренти мають можливості, якщо вони глибоко розуміють технологію і клієнта", - вважає Натан Бенайч, засновник і генеральний партнер Air Street Capital.

Фаундерів чекає високий тиск та випробування для психіки

Якщо інвестори мають рацію, стверджуючи, що технологічна індустрія знаходиться на межі виживання, засновникам варто готуватися до душевних випробувань.

«Сумно, але не дуже дивно, усвідомлювати, що ми на порозі безпрецедентної кризи психічного здоровя фаундерів», — вважає Сврлуга.

Нестача фінансування, з якою вони стикаються, послідувала за роками пандемічних обмежень, розєднаністю команд, війнами та економічним спадом.

«Ми бачимо, як засновники, які й у найкращі часи перебували на межі можливого та неможливого, відчувають безпрецедентний стрес, — каже Сврлуга. — Оскільки ринки капіталу, ймовірно, не зможуть покращитись у 2024 році, я боюся, що цей тиск лише посилюватиметься».

Венчурні компанії, такі як Primary та Initialized Capital, думають про те, як вони можуть допомогти. Джен Вулф, керуючий партнер Initialized, припускає, що зявиться «більше пропозицій для психічного здоровя засновників, оскільки вони краще готуватимуться до майбутніх труднощів і змін».

Бізнес обмежить витрати на ПЗ

Перший крок на шляху до здорового бізнесу – контроль за витратами. На думку інвесторів, наступного року стартапи уважніше ставитимуться до грошей, які вони витрачають на програмне забезпечення. Вони спробують переглянути вартість потрібних послуг, скасувати інші та знайти єдиних постачальників.

"Кожен CIO, з яким я спілкуюся, стурбований підвищенням цін і дублюванням послуг, і вони зосереджені на пошуку ефективності", - говорить Пегах Ебрахімі, керуючий партнер FPV Ventures.

Це зрушення може спровокувати консолідацію і серед самих стартапів, продовжує Ебрахімі. Компанії переходитимуть від точкових рішень до обєднання сервісів.

Одні ветерани індустрії йдуть на пенсію, інші повертатимуться до роботи

Венчурному капіталу потрібні не марнотратні спонсори, а проникливі уми, які знають, як виявляти таланти та дбайливо ставитися до капіталу. У звязку з цим, вважає Омойги з EchoVC, хтось із партнерів піде на пенсію, а хтось повернеться в бізнес, оскільки зморшки, сивина і досвід будуть ціннішими, ніж дружнє ставлення до фаундерів.

Обережність та терпіння допоможуть виділити по-справжньому цінні проекти в галузі ШІ серед багатьох інших, які звертаються до венчурних капіталістів за підтримкою. Інвестори кажуть, що досвід, ймовірно, стане головним активом у 2024 році, оскільки все більше компаній-початківців виходять на ринок у пошуках посівних інвестицій і фінансування на початковій стадії.

 

Стартапи 2024. Найперспективніші стартапи 2024. Що чекає на стартапи в 2024 році? Бізнес-ідеї для стартапів у 2024 році. Виставки стартапів 2024 року. Чи варто інвестувати у стартапи у 2024 році? Які стартапи будуть популярними у 2024 році? Бізнес-ідеї стартапів у 2024 році. Стартап ідеї 2024 року. Готові стартапи. ТОП західні стартапи. ТОП 100 стартапів.

Читайте також