Заарештовану яхту російського олігарха продали за $37,5 млн не на користь України

Заарештовану яхту російського олігарха продали за $37,5 млн не на користь України

Суперяхту колишнього власника виробника сталевих труб ВАТ «ТМК» Дмитра Пумп'янського було продано владою Гібралтару на користь JP Morgan

Як передає видання The Guardian, у серпні відбувся продаж яхти російського олігарха Пумпянського, який перебуває під санкціями, що стало прецедентом після вторгнення росії в Україну.

Ім'я покупця не розкривається.

72,5-метрова суперяхта «Аксіома» була конфіскована у сталеливарного мільярдера Дмитра Пумпянського у березні після санкцій Великобританії, ЄС та США.

Яхта має басейн, 3D-кінотеатр, тренажерний зал, джакузі та повністю обладнаний спа-салон. Дизайн яхти було виконано відомим дизайнером Альберто Пінто. Судно було збудовано у 2013 році в Туреччині компанією Dunya Yachts.

Кошти від продажу яхти не були спрямовані на користь України, а перейшли до інвестиційного банку JP Morgan, який вимагає повернення боргу Пумп'янському у розмірі €20,5 млн.

У JP Morgan заявили, що мільярдер зазнав санкцій, оскільки умови кредиту були порушені, а оскільки банк згідно із законом не може приймати платежі від Pyrene, він попросив суди Гібралтару затримати та продати яхту.

Таким чином влада Гібралтару в березні поточного року конфіскувала яхту після судового позову від JP Morgan. Аукціон відбувся у серпні, на який було подано 63 заявки.

Дмитро Пумпянський був до березня 2022 року власником та головою виробника сталевих труб ВАТ «ТМК», постачальника російської державної енергетичної компанії «Газпром». Великобританія вважає його одним із наближених до путін олігархів.

Читайте також