Основні тренди інвестицій у технології, за якими варто стежити у 2023 році

Основні тренди інвестицій у технології, за якими варто стежити у 2023 році

Основні технологічні тенденції у 2023 році будуть пов'язані зі штучним інтелектом (AI/ШІ), хмарними технологіями, кібербезпекою, метавсесвітом, криптографією, робототехнікою, IoT та квантовими ...

Через два роки після кризи Covid-19, залежність світу від технологій не втратила свого імпульсу. Насправді прискорена цифровізація та інновації, що спостерігалися під час пандемії, лише продовжились у наступні роки, про що свідчить збільшення інвестицій у нові технології. Проте криза Covid-19 також висвітлила глобальний взаємозвязок торгівлі та інвестицій, який, поряд із вторгненням Росії в Україну в лютому 2022 року та глобальним економічним спадом, створить серйозні проблеми для розвитку технологій у 2023 році.

Незважаючи на політичну та економічну невизначеність у 2023 році, прогнозується значне зростання інвестицій у технології, що підтверджує поширену думку про те, що найбільші інновації у світі народилися за часів великих економічних та політичних потрясінь.

У цьому контексті варто виділити деякі технологічні сектори, на які варто звернути увагу у 2023 році.

Штучний інтелект

Згідно з прогнозом GlobalData TMT на 2023 рік, індустрія штучного інтелекту (ШІ) оцінюватиметься у 93 мільярди доларів у 2023 році, що на 12% більше, ніж у 2022 році. ШІ був однією з найочікуваніших технологій, оскільки він здатний значно прискорити та покращити інші технології, включаючи робототехніку, квантові обчислення та Інтернет речей (IoT).

США та Китай лідирують у світі за кількістю патентів на ШІ, поданих з 2016 по 2022 рік, але галузь стикається з реальною загрозою через нестабільне постачання передових напівпровідникових чіпів. Регуляторні обмеження США, запроваджені у 2022 році щодо технологій, впливатимуть на доступ Китаю до дорогих чіпів доти, доки країна не стане самодостатнішою у виробництві високоякісних чіпів. Індустрія штучного інтелекту може розвиватися тільки в тому випадку, якщо напівпровідникова промисловість вирішить свої проблеми з глобальним ланцюжком постачання. Прогнозується, що виторг від ШІ-чіпів досягне 23 млрд доларів у 2023 році.

Основные тренды инвестиций в технологии, за которыми стоит следить в 2023 году


Хмарні обчислення

До кінця 2023 року світовий ринок хмарних обчислень оцінюватиметься у 734 мільярди доларів, збільшившись на 15% порівняно з 2022 роком. Підприємства продовжуватимуть передавати ІТ-інфраструктуру в хмару для зниження витрат та більшої гнучкості. Поряд із зростанням значення хмарних обчислень для корпоративних операцій хмарні обчислення у поєднанні зі штучним інтелектом стануть важливою рушійною силою для нових технологій, таких як робототехніка та Інтернет речей, які потребують постійного доступу до великих масивів даних.

Кібер-безпека

Світова індустрія кібербезпеки зросте з 125,5 млрд. доларів у 2020 році до 198 млрд. доларів у 2025 році при сукупному річному темпі зростання (CAGR) у 9,5%, але кібер-професіонали вже на межі. Наступний рік буде складним через зростання кіберзлочинності та зростаючу залежність від професіоналів у галузі кібербезпеки, тоді як брак навичок зберігається. Наступного року фахівці з кібербезпеки все частіше використовуватимуть підхід із нульовою довірою до зовнішніх даних у міру посилення кібер атак. ШІ все частіше використовуватиметься у боротьбі з кібератаками, а також надаватиме суворіші рекомендації щодо сплати викупів. За даними Агентства кібербезпеки ЄС, бізнес-модель програм-вимагачів за останнє десятиліття зросла в геометричній прогресії і, за прогнозами, до 2025 року коштуватиме понад 10 трлн доларів у порівнянні з 3 трлн доларів у 2015 році.

Основные тренды инвестиций в технологии, за которыми стоит следить в 2023 году


Метавсесвіт

До 2025 року метавсесвіт оцінюватиметься у 376 мільярдів доларів. Незважаючи на те, що в 2023 році вона залишиться головною тенденцією, ентузіазм інвесторів щодо споживчого метавсесвіту знижуватиметься протягом усього 2023 року в міру погіршення економічних умов. Ефект метавсесвіту буде реалізований лише тоді, коли він стане регульованим, інтероперабельним і матиме загальне визначення, чого ще не станеться у 2023 році. Тим не менш, у 2023 році корпоративний метавсесвіт буде розвиватися і знайде застосування у включенні підприємств у спільну роботу з корпоративного проектування, візуалізації даних, моделювання продуктів, оцінки ризиків, профілактичного обслуговування та оптимізації процесів.

Блокчейн та криптовалюти

Крах провідної платформи FTX у листопаді 2022 року поклав край складному році для індустрії криптовалют вартістю 840 мільярдів доларів і викликав шок у всій світовій фінансовій системі. Проте крах FTX, ймовірно, призведе до значного прогресу у 2023 році в нормативно-правовій базі США та ЄС щодо регулювання ринку крипто-активів. У 2023 році основна увага приділятиметься регулюванню криптовалют для більшого захисту коштів клієнтів, вимагаючи від них надання доказів наявності резервів та запобігання змішуванню активів. Коли нарешті буде введено регулювання криптоактивів, криптовалютний ринок побачить прискорене зростання та широке поширення.

 


Основные тренды инвестиций в технологии, за которыми стоит следить в 2023 году


Робототехніка

Індустрія робототехніки оцінювалася в 45,3 млрд. доларів у 2020 році, і очікується, що до 2030 року вона зростатиме на 29% на рік до 568 млрд. доларів. За прогнозами, 2023 року ринок сервісних роботів принесе $55,2 млрд доходу. Зростання ринку робототехніки в 2023 році ґрунтуватиметься насамперед на наступних сегментах: складські роботи та автономні комерційні роботи-доставники. Прогнозується, що світовий ринок дронів досягне 24,5 млрд доларів у 2023 році завдяки новим законодавчим актам, досягненням у галузі технологій, таких як штучний інтелект. Виклики для сектора включатимуть зростання цін на енергію та слабкість ланцюжків постачання комплектуючих для промислового виробництва.

Очікується, що сервісні роботи стануть ще поширенішим явищем у 2023 році!

Основные тренды инвестиций в технологии, за которыми стоит следить в 2023 году

Інтернет речей

Світовий ринок корпоративного IoT зросте до 650 млрд доларів у 2023 році, з яких 315 млрд доларів припаде на розумні міста, а 335 млрд доларів – на промисловий інтернет. Сектор продовжуватиме зростати в 2023 році, незважаючи на економічну стагнацію, яка змушує підприємства оптимізувати свої витрати на IoT на користь пристроїв, які забезпечують найбільшу віддачу від інвестицій. Три окремі ринки споживчого IoT (автоматизований будинок, підключений автомобіль і пристрої, що носяться) складуть 27% світового доходу від IoT у 2023 році. Носімі пристрої стануть найбільшим і найшвидше зростаючим сегментом за доходами в IoT в 2023 році, за ними слідують підключені автомобілі та автоматизований будинок.

Квантові обчислення

До 2025 року ринок квантових обчислень оцінюватиметься у 5 мільярдів доларів, а комерційні квантові обчислення, ймовірно, розпочнуться у 2027 році. У міру розвитку технологій квантових обчислень у 2023 році та затвердження технологічних стандартів ринок набиратиме обертів. Компанії навряд чи купуватимуть квантові компютери, а швидше покладатимуться на зростаючі моделі «квант як послуга» (QaaS). Технологічні компанії, державні установи, університети та оборонні компанії купуватимуть квантові компютери для комерціалізації QaaS, досліджень та розробок та військового застосування.

Основні тренди інвестицій у технології, за якими варто стежити у 2023 році

Читайте також