Титан в Україні: військово-економічний контекст

Титан в Україні: військово-економічний контекст

Ситуація на ринку титану в Україні нестабільна та викликає посилену увагу з боку Західних союзників та нашого ворога (РФ). Видобуток титанової руди та виробництво титану в Україні: основні ...

Військові дії Росії проти України позначилася на розвитку титанової галузі України, зокрема на видобутку руд, що містять титан, і виробництві титанових виробів. Обсяг експорту руд, що містять титан, у 2022 році знизився більш ніж на 40%. Крім того, санкційна політика та повернення у державну власність титанових активів може призвести до переділу ринку.

Видобуток титану в Україні: падіння за всіма показниками

У 2022 році експорт руд, що містять титан, з України в 2022 році знизився на 41,8% до обсягу 322,1 тис. тон. Виторг експортерів титану скоротився на 19,6%, до $130,1 млн. Нагадаємо, що в 2021 році Україна збільшила експорт титану на 3% до 553 тис. тон на суму $161,9 млн (зростання +17%).

За даними Геологічної служби США, станом на 2021 рік український ільменіт становив близько 5% світового видобутку руд, які використовуються для виробництва титану.

Основними експортними напрямками були Чехія (47,9% поставок у грошовому вираженні), США (11,9%) та Румунія (9,7%). Регіональна структура експорту титану з України істотно відрізняється від 2021 року, коли експортні постачання титанових руд, здійснювалися в Мексику (21,2%), Китай (18,2%) і Чехію (14,1%).

Ринок титану в Україні в умовах війни: діяльність титанових підприємств

Основні виробники титану в Україні:

  • «Запорізький титано-магнієвий комбінат» (ЗТМК) – виробник титанової губки;
  • «Сумихімпром» – виробник діоксиду титану;
  • «Велта» призупинила будівництво заводу титанових виробів у м. Новомосковську Дніпропетровської області та сконцентрувалася на релокації виробничих потужностей у безпечне місце.

Основні видобувні компанії титанової руди в Україні:

  • ПрАТ «Обєднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК), контролює Вільногірський гірничо-металургійний комбінат та Іршанський ГЗК;
  • ТОВ «Міжрічковий ГЗК»;
  • ТОВ "Валки-Ільменіт";
  • ТОВ ВКФ "Велта".

Титан в Україні: військово-економічний контекст

Війна суттєво вплинула на роботу підприємств титанової галузі України. Частина підприємств титанової промисловості України безпосередньо постраждала від бойових дій, проте про характер пошкоджень не повідомляється, підприємства зі зрозумілих причин не діляться інформацією про свою активність у період воєнних дій. Українські титанові компанії не поспішають розкривати своїх виробничих показників, але, за ринковими оцінками, вони суттєво знизилися.

За 1 півріччя 2022 року підприємства титанового бізнесу Group DF (у структуру входять ТОВ «Міжріченський ГЗК», ТОВ «Валки-Ільменіт» та Мотронівський ГЗК) видобули 1,07 млн куб. м ільменітової руди (-25% порівняно з аналогічним періодом 2021 року) та виробили 62 тис. т ільменітового концентрату (-5,7%).

«Обєднана гірничо-хімічна компанія» знизила виробництво на час воєнних дій та змінила логістику – компанія налагодила відвантаження ільменітової руди через порти в Румунії та Польщі.

Компанія «Велта» у період війни задіяла лише 50% своїх виробничих потужностей через обмеження електроенергії.

Переділ ринку титану в Україні

На українському титановому ринку можливий перерозподіл власності на активи. У травні 2022 року суд підтвердив повернення ЗТМК у державну власність. ЗТМК та ОГХК навіть в умовах воєнного стану можуть виставити на продаж у рамках «великої приватизації».

Однак малоймовірно, що такі приватизаційні аукціони будуть результативними до закінчення активних бойових дій. Очевидно, що держава не налаштована створювати власний вертикально інтегрований замкнутий цикл титанового виробництва, що активно обговорювалося до війни.

Україна конфіскувала 100% у статутному капіталі ТОВ «ВСМПО Титан Україна» (виготовляє титанові труби), чиї корпоративні права передано АРМА. А у лютому 2022 року Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Міністерства юстиції України про передачу у державну власність України ТОВ «Демуринський гірничо-збагачувальний комбінат», яке належало російським бізнесменам Михайлу Шелкову та Сергію Чемезову.

Поки що ще не зрозуміла доля компанії «Велта», яку за борги за банківським кредитом виставили на продаж у 2022 році. Проте аукціон із продажу 1 серпня 2022 року не відбувся через відсутність учасників.

Які запаси титанових руд в Україні

Згідно із законодавством України, інформація про запаси титанових руд становить державну таємницю. Водночас Державна геологічна служба США оцінює їх у розмірі 8,4 млн. тонн, з яких: ільменіт – 5,9 млн. тонн, рутил – 2,5 млн. тонн. Ці обсяги становлять 1,12% від світових запасів титану.

Водночас, в ОДГК зазначають, що Україна має близько 20% зафіксованих світових запасів титанових руд. За даними ОГХК, загальний обсяг балансових запасів титанових руд станом на 01.01.2022 р. склав 40,2 млн. куб. Обсяг умовно балансових та позабалансових запасів титанових руд становив 81,15 млн куб.м.

Титан в Україні: військово-економічний контекст

Згідно зі звітом консалтингової компанії EY, в Україні виявлено 78 родовищ титану різного рівня вивченості. Однак, за фактом, мінерально-сировинна база титану в Україні представлена приблизно 40 родовищами титану, що включають одне унікальне, 13 великих та 10 середніх родовищ. Наразі видобуток руд титану в Україні ведеться лише з розсипних покладів, що становлять близько 10% усіх розвіданих запасів.

«Основні ресурси титанових руд зосереджено у корінних родовищах. Їх може вистачити на довгий проміжок часу роботи підприємств із видобутку руд титану. Але є проблема в дефіциті руд зі свіжим ільменітом, запаси яких в Україні повязані здебільшого з великим Стремигородським та меншим за розміром Федорівським корінними родовищами. Головна проблема розробки зазначених родовищ у тому, що для їх експлуатації потрібне залучення значних капітальних інвестицій: для будівництва нових копалень та збагачувальних фабрик», – наголошується у звіті EY.

Інвестиційна привабливість українського титану

Військова агресія РФ проти України змінила ситуацію і на світовому ринку титану. РФ в особі компанії "ВСМПО-Авісма" втратила двох найбільших споживачів титанових виробів - Airbus і Boeing. Airbus намагається знайти альтернативних постачальників і відмовиться від постачання титану з Росії протягом кількох місяців. Boeing призупинив закупівлю титану з РФ ще на початку війни. Раніше американська корпорація закривала до третини потреб за рахунок російського титану. При цьому Євросоюз останнім часом виключив із сьомого пакету санкцій «ВСМПО-Авісма».

Титан в Україні: військово-економічний контекст

3D-принтер Norsk Titanium MERKE IV RPD виготовляє структурні компоненти з титану для Boeing 787 Dreamliner.

В ОГХК вважають, що США можуть направити стратегічні інвестиції на розвиток титанової галузі України, а українська титанова продукція може бути замінена на російську. ОГХК вже уклала пряму угоду про постачання 80 тис. т концентрату ільменіту американській The Chemours. У свою чергу "Велта" влітку минулого року отримала ліцензію на експорт концентрату ільменіту в США.

На державному рівні вважають, що титанова промисловість України стане однією з основ для залучення іноземних інвестицій та політичного захисту, що приходить разом із ними.

"Сьогодні у нас є титан і є літій, обидва ці метали мають великий попит зараз і будуть ще більш затребувані в майбутньому, - сказав Newsweek Олег Устенко, економічний радник Зеленського. - Наскільки я розумію, більшість цих родовищ навіть не розробляються. Можливості для бізнесу у цьому секторі справді величезні, це важливо з точки зору підвищення стабільності світової системи та глобальної пропозиції цих ресурсів, ми бачимо свою роль не лише в рамках ЄС, а й на рівні світових постачань. Але, знову ж таки, для цього нам потрібно закінчити війну".

Стівен Бланк, старший науковий співробітник Інституту зовнішньополітичних досліджень та колишній професор досліджень Росії у Військовому коледжі армії США, сказав Newsweek, що Україна може почати постачати значну кількість титану на Захід протягом кількох місяців після закінчення війни.

"Їм доведеться перебудовувати всю країну згори до низу, що, якщо подумати, є чудовою нагодою для інвесторів". За його словами, для розкриття потенціалу буде потрібна підтримка урядів у Києві та Вашингтоні: "Держава також відіграватиме велику роль… Будуть необхідні сигнали від урядів, що інвестувати безпечно". Якщо Київ підтримає, "ми побачимо величезний стрибок вперед".

Війна за український титан

Війна призвела до того, що стратегічні плани розвитку української титанової галузі відкладено до найкращих часів. Однак, незважаючи на бойові дії, українські титанові активи залишаються привабливим обєктом для інвестування. Аналітики вважають, що титан може стати одним із елементів фундаменту для повоєнного відновлення України.

Наразі США та союзні держави докладають усіх зусиль для виявлення, розробки та використання величезних запасів найважливішого металу на території України, що має вирішальне значення для передових військових технологій Заходу, які стануть основою майбутнього стримування Росії та Китаю.

Відомо, що титан – легкий, але міцний метал, що широко використовується у виробництві техніки військового призначення, такий як винищувачі, гелікоптери, морські судна, танки, ракети далекого радіусу дії та багато іншого.

Титан в Україні: військово-економічний контекст

Якщо Україна переможе у війні з РФ, США та їхні західні союзники виявляться у вигідному становищі, щоб побудувати новий канал постачання титану з України. Але якщо Росії вдасться захопити титанові родовища та заводи в Україні, РФ посилить свій глобальний вплив за рахунок стратегічного ресурсу.

Президент Росії Володимир Путін та його союзники вже висловили безліч приводів для військового вторгнення. Захоплення запасів титанової губки України не належить до публічних цілей Кремля, але воно стало б благом для Москви, адже запаси титанових мінералів у Росії відносно невеликі.

Титан є життєво важливим для нинішнього нападу Росії. У ракетах, які майже щодня летять в Україну, дуже високий вміст титану. Якщо Москва може зіткнутися із суттєвим браком сучасної високоточної зброї, якщо не зможе забезпечити нові постачання титану.

Більшість бойових дій розгорнулася на сході та півдні України, де зосереджені мінеральні багатства на трильйони доларів. У перші місяці вторгнення російські війська захопили щонайменше дві ділянки розробки титанових руд.

Ще до військового нападу у лютому 2022 року Росія розраховувала отримати життєво важливі титанові ресурси через свою корумповану мережу олігархів, чиновників та розвідників в Україні.

Український олігарх Дмитро Фірташ, який зараз живе у вигнанні в Австрії, був змушений у 2021 році продати 49% акцій Запорізького титано-магнієвого комбінату – єдиного в Європі заводу з виробництва титанової губки – після того, як його звинуватили у продажу титану Росії для військових потреб. У січні 2022 року Фірташ продав кримський титановий завод російській фірмі "Титан".

Доступ до українського титану допоможе США в їхньому конфлікті з Китаєм, який, на думку політиків, очікує нас у 21 столітті.

Яким був ринок титану в Україні 12 років тому читайте у нашому матеріалі - "Титановий потенціал України: Запаси титану в Україні на 440 років!"

 

Український титан. Титан в Україні. Де родовища титану в Україні? Яке місце України з видобутку титану? Скільки титану в Україні? Скільки титанової руди в Україні? Титанова промисловість України. Найбільше родовище титану в Україні. Виробництво титану у світі. Поклади титану в Україні. Запаси титану у світі. Ільменіт та ільменітовий концентрат Україна. Титанові руди України. Титановий завод України. Запаси титану в Україні. Титанові родовища в Україні. Титанова руда в Україна. Мапа титану в Україні. Титанові копалини в Україна.

Читайте також