Під націоналізацію в Україні потрапили титанові, трубні та аграрні активи росіян на 2 млрд. грн

Під націоналізацію в Україні потрапили титанові, трубні та аграрні активи росіян на 2 млрд. грн

Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Міністерства юстиції України про передачу у державну власність України підприємств, які належали російським бізнесменам Михайлу Шелкову та Сергію Чемезову

За даними СБУ, Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Міністерства юстиції України про передачу у державну власність України підприємств, які належали російським бізнесменам Михайлу Шелкову та Сергію Чемезову.

Загальна оцінна вартість націоналізованих активів становить понад 2 млрд. грн.

Націоналізації підлягають: ТОВ "Демуринський гірничо-збагачувальний комбінат", виробник труб ТОВ "ВСМПО Титан", трейдингова компанія з торгівлі металами ТОВ "Тай-Мінералс", а також агрохолдинг "Інвест Агро".

«Михайло Чемезов і Сергій Шелков, які входять до найближчого оточення військово-політичного керівництва Росії, керували українськими підприємствами через російського монополіста з виробництва титану ПАТ «Корпорація ВСМПО-Авісма», – стверджують у СБУ.

Раніше ми публікували матеріал щодо розвитку титанової галузі України у військово-економічному контексті.

За даними слідства, Корпорація "ВСМПО-Авісма" входить до структури ВПК Росії та задіяна у виробництві озброєнь для їх постачання окупаційним угрупованням.

Зазначається, що після початку російського вторгнення Михайло Шелков та Сергій Чемезов намагалися приховати своє відношення до українських активів шляхом передачі в управління підконтрольних компаній афілійованим комерційним структурам у Дніпропетровській та Сумській областях.

Нагадаємо, що ще в червні 2021 року РНБО України запровадила санкції проти голови ради директорів «ВСМПО-Авісма» Сергія Чемезова та його заступника Михайла Шелкова – громадян Росії, які досі є кінцевими бенефіціарами ТОВ «Демуринський ГЗК».

Михайло Шелков разом із його партнерами володіють контрольним пакетом акцій російської «ВСМПО-Авісма», найбільшого у світі виробника титану для аерокосмічної галузі.

Раніше ВАКС відмовив у задоволенні позову Мін'юсту щодо конфіскації Демуринського ГЗК та інших українських компаній, підконтрольних Михайлу Шелкову, оскільки не знайшов достатнім доказів наявності контролю Михайла Шелкова над активами.

Читайте також