ТОП-10 перспективні бізнес ідеї під час війни та після війни

ТОП-10 перспективні бізнес ідеї під час війни та після війни

ТОП-10 найактуальніші бізнес ідеї, які допоможуть успішно розпочати свою справу або переформатувати бізнес у воєнний час. Найкращі бізнес ідеї під час війни. Який бізнес відкрити під час війни?

Бойові дії на території України завдали величезної шкоди економіці країни і призвели до того, що в більшості регіонів підприємці були змушені призупинити або повністю зупинити свій бізнес. Проте, за даними аналізу, проведеного за останні 3 місяці, 17% фірм продовжили працювати у повному обсязі, 16% – працюють, але обмежили географію, 29% – не працюють, 27% – на паузі, але у планах поновлення діяльності, 1% – планують закрити бізнес.

Можна побачити, що показники не такі плачевні, як здається на перший погляд і багато сфер бізнесу продовжують функціонувати, а деякі галузі, такі як виробництво будівельних матеріалів та продукції тривалого зберігання набирають обертів. Держава потребує отримання податків, населення потребує зарплати та робочі місця, а підприємці — бізнес, який приноситиме дохід у режимі воєнного часу.

Ми зібрали Топ-10 найактуальніших бізнес-ідей, за допомогою яких можна успішно почати новий бізнес в період війни або продовжувати свою справу навіть у такий непростий період. Отже, який бізнес відкрити під час війни?

Бізнес-ідея 1. Пошиття мілітаристського одягу та аксесуарів

Для того, щоб зробити свій внесок у боротьбу з агресором, багато швейних фірм та брендів одягу вже переорієнтували своє виробництво під потреби воєнного часу. Деякі зайнялися пошиттям бронежилетів, берців та іншого екіпірування. Наприклад, розташована в Ужгородському районі Закарпаття швейна фабрика у довоєнний час займалася пошиттям комбінезонів. Зараз начальник виробництва переобладнав цех для пошиття бронежилетів та розвантажувальних жилетів. Працівники фабрики зізнаються, що їм немає значення, пошиттям якого виробу займатися. Головне, щоб була форма.

На думку експертів, актуальним буде й одяг для цивільних із мілітаристською тематикою та українською символікою. Такий одяг також можна продавати за кордоном або виставляти на іноземних аукціонах, де люди з усього світу зможуть вшанувати героїзм українських військових та підтримати економіку країни, де ведуться бойові дії. У моду увійшов камуфляж, кольори українського прапора та темно-зелені «захисні» кольори на кшталт легендарної «президентської фліски», яка була продана на аукціоні за 3,4 млн грн.

ТОП-10 перспективних бізнес-ідей під час і після війни

Бізнес-ідея 2. Створення українських аналогів IT-продукції та програмного забезпечення, а також українська локалізація

Актуальним для відкриття бізнесу в ІТ сфері стане розробка аналогів російських програм, що пішли з українського ринку. Люди масово відмовляються від російського софту та від усього, що асоціюється з країною-агресором. Наприклад, російські CRM та ERP системи Bitrix24, AmoCRM, Мегаплан з легкістю вже можуть замінити вже існуючі на ринку Creatio (Terrasoft CRM), Perfectum CRM/ERP та Bbjet EPR.

У цей час кожен намагається підтримати економіку країни та купувати українські товари, у тому числі програмне забезпечення вітчизняних розробників. Для відкриття бізнесу у цій сфері знадобиться не лише якісний софт та висококласні професіонали, а й хороша маркетингова акція, яка зможе залучити користувачів та переконати їх у тому, що українські аналоги програм нічим не гірші за звичні зарубіжні версії.

Питання локалізації медіа та веб ресурсів стало як ніколи актуальним. З 16 липня всі сайти мають перейти на українську мову, а товари з компютерними програмами мають бути оснащені українським інтерфейсом. За порушення закону може загрожувати штраф від 3,4 тис. до 8,5 тис. грн., якщо порушення вчинено вперше. За повторне порушення – до 11,9 тисяч гривень.

ТОП-10 перспективних бізнес-ідей під час і після війни

Бізнес-ідея 3. Інфраструктура з бомбосховищами та укриттями

Досвід кількох місяців життя в період війни показав, що підвальні приміщення більшості житлових будинків, на жаль, були не підготовлені до того, щоб забезпечити безпечне укриття громадян під час обстрілів.

Експерти роблять прогнози, що як у воєнний час, так і після нього люди віддаватимуть перевагу тим ЖК, в яких буде укріплене підземне паркування та обладнані бомбосховища. Як зробити на цьому бізнес? Можна відкрити фірму, яка співпрацюватиме з будівельними компаніями та облаштовуватиме для них підземну інфраструктуру. Це стосується не лише житлових комплексів, а й торгових центрів та офісних будівель.

Наприклад, прес-служба Київської обласної військової адміністрації оголосила про будівництво кількох ЖК для людей з Ірпеня та Бородянки, які втратили житло. На території будуть не лише житлові будинки, а й спеціально обладнані бомбосховища.

Бізнесдея 4. Експортоорієнтовані бізнеси у сфері харчової та сільськогосподарської промисловості

З 4 червня набуло чинності рішення Євросоюзу про відміну мит на українські товари. Це стосується мит на промислову продукцію, припинення застосування системи вхідних цін для фруктів та овочів та всіх тарифних квот для сільськогосподарської продукції. Наразі ЄС є найбільшим торговим партнером України, на якого минулого року припадало 39% від загального обсягу торгівлі України. Обсяг товарообігу зріс на 35% і становив 62,5 млрд. доларів у 2021 році.

Найбільше Україна експортує до ЄС чорні метали, руди, електромашини, олію та зерно. Також має попит і молочна продукція. Наприклад, за травень 2022 року Польща та Нідерланди імпортували з України 490 та 300 тонн молока відповідно, що на 7% більше, ніж торік.

Цей закон дуже вигідний тому, хто думав над тим, щоб зі своєю продукцією вийти на міжнародний ринок та реалізувати товари за межами України.

Компанія InVenture може допомогти з виходом на ринок Європи шляхом підбору як діючих бізнесів, так і створення спільних підприємств з партнерами з Європи, і зокрема, у Польщі.

Бізнес-ідея 5. Бізнес у сфері виробництва продукції подвійного призначення

Специфікою товарів подвійного використання є те, що цю продукцію можна використовувати як у цивільних, так і військових цілях. Перевагою таких товарів є те, що для їх продажу не потрібна додаткова ліцензія, як у випадку з товарами військового призначення. До них належать такі позиції:

  • різні матеріали, які можуть використовуватися як у побуті, будівельній сфері, так і для виготовлення озброєння (вибухівки та інше);
  • обладнання для виготовлення товарів подвійного призначення;
  • програмне забезпечення, що використовується для різних цілей;
  • електронні пристрої: дрони, апарати нічного бачення та інше.

ТОП-10 перспективних бізнес-ідей під час і після війни

Бізнес-ідея 6. Бізнес на основі блокчейну (крипто безпека)

Поява технології блокчейну (децентралізованого зберігання інформації) повністю змінила поняття безпечного зберігання інформації. Завдяки блокчейну виключається несанкціонований доступ до бази даних, зберігання інформації стає максимально надійним та конфіденційним. Ця сфера в Україні тільки розвивається і є можливість побудувати тут успішний бізнес.

Не всі компанії мають у своєму штаті ІТ-фахівців, здатних розробити блокчейн-рішення з нуля. Створення компанії, що спеціалізується на розробці та впровадженні блокчейн-технологій у різних бізнес-сегментах (як SettleMint) – один із найперспективніших напрямків у ІТ.

Бізнес-ідея 7. Виробництво продуктів харчування довготривалого зберігання

На даний момент у багатьох регіонах країни люди не мають доступу до свіжої продукції через проведення бойових дій, закриття магазинів та окупацію деяких областей. Попит на продукцію тривалого зберігання значно зріс серед мирного населення, і серед військовослужбовців.

Після закінчення війни, за прогнозами експертів, люди продовжуватимуть запасатися продукцією тривалого зберігання — консервами, сухпайками та продуктами швидкого приготування на випадок нових непередбачених ситуацій.

Для виготовлення подібних товарів можна переобладнати харчовий цех та найняти на роботу технолога, який спеціалізується на виготовленні продукції тривалого зберігання.

Наприклад, українська торгова марка Harchi займається активним продажем сублімованої продукції — гречаної каші з овочами, картоплі зі свининою та овочами, супами швидкого приготування та іншими продуктами. Для приготування страви, що практично нічим не відрізняється від свіжих овочів і мяса, потрібно всього лише залити суміш окропом.

ТОП-10 перспективних бізнес-ідей під час і після війни

Бізнес-ідея 8. Альтернативна енергетика

Deloitte прогнозує, що головними трендами для ВДЕ у 2022 році будуть:

  • Розвиток технологій нового покоління.
  • Використання штучного інтелекту для оптимізації енергетичних процесів.
  • Впровадження нових бізнес-моделей (зокрема бізнес-моделі для систем зберігання енергії та розширення ВДЕ проектів на нові ринки).
  • Розвиток інфраструктури для ВДЕ проектів.
  • Вдосконалення ланцюгів постачання.
  • Впровадження принципів циркулярної економіки (раціональне використання ресурсів та переробка вторинної сировини).

Цього року річний приріст потужностей відновлюваної енергетики у світі сягне 320 ГВт. Такі прогнози висловило у новому звіті Міжнародне енергетичне агентство (МЕА).

Зазначається, що у 2021 році у світі було введено в дію рекордні 295 ГВт потужностей відновлюваної енергетики. Водночас збільшення потужностей відновлюваних джерел енергії склало рекордні 6%, незважаючи на постійні проблеми з ланцюжками постачання, спричинені пандемією, затримками у  будівництві та рекордно високі ціни на сировину та товари.

У своєму останньому звіті про ринок відновлюваної енергії аналітики МЕА припустили, що нові потужності для виробництва електроенергії із сонячної, вітряної та інших відновлюваних джерел енергії зростуть до рекордного рівня у 2022 році, збільшившись на понад 8% порівняно з минулим роком майже на 320 ГВт. Серед лідерів назвали Китай, Латинську Америку та Європейський Союз.

При цьому приблизно 60% нових інсталяцій забезпечить фотоелектрична сонячна енергетика, яка вже кілька років є найбільшим сектором світової енергетики (не тільки ВДЕ) за обсягами потужностей і інвестицій, що запроваджуються.

Таким показникам посприяє дедалі більше занепокоєння щодо зміни клімату та енергетичної безпеки.

Виконавчий директор МЕА Фатіх Біроль сказав, що російське вторгнення в Україну посилило прискорення переходу на екологічно чисті джерела енергії, оскільки уряди все більше прагнуть скористатися перевагами енергетичної безпеки та клімату, повязаними з відновлюваними джерелами енергії.

Компанія InVenture може запропонувати інвесторам низку проектів та діючих станцій як у традиційному секторі сонячної енергетики, так і інноваційні проекти в галузі утилізації відходів та їх переробки у паливо чи вторинну сировину тощо.

Бізнес-ідея 9. Виробництво будівельних матеріалів, оренда будівельної техніки та виконання підрядних робіт

Військове вторгнення завдало величезної шкоди житловому фонду та обєктам інфраструктури практично у всіх регіонах країни. Попит на будівельні матеріали збільшується, а після закінчення бойових дій (та перемоги, звичайно) він може злетіти до небувалих розмірів. У той же час, логістичні ланцюжки по доставці будматеріалів з-за кордону порушилися, а російські товари для будівництва пішли з ринку. Внаслідок цього, ціни та попит на будматеріали українського виробництва підвищуватимуться, а значить це чудова ідея для відкриття бізнесу в цьому напрямі.

Окрім виробництва матеріалів для ремонту та будівництва, можна також займатися їх реалізацією, здавати в оренду будівельні інструменти та будівельну техніку, відкрити онлайн-магазин із продажу та оренди пристроїв для ремонту, а також надавати послуги з виконання підрядних робіт.

ТОП-10 перспективних бізнес-ідей під час і після війни

Бізнес-ідея 10. Сервіси СТО та шиномонтажі

У будь-який, навіть у найнеспокійніший час, автомобіль є невідємною частиною життя сучасної людини. Це стосується не лише великих міст. У невеликих населених пунктах, відрізаних на даний момент від транспортної інфраструктури країни, автотранспорт є єдиним засобом пересування та перевезення продуктів першої необхідності. Також зараз багато людей мають обмежений бюджет на покупку транспорту і частіше обирають вживане авто, а не нове з салону.

Окрім іншого, через закон про скасування плати за розмитнення авто з Європи, кількість зарубіжних машин, що потребують невеликого ремонту перед експлуатацією в Україні, зросла. Отже, послугами СТО та шиномонтажу, як і раніше, продовжують користуватися, проте потрібно переглянути перелік послуг для тих міст, в яких продовжуються бойові дії. Для цієї місцевості актуальними будуть швидкі ремонти та технічне обслуговування, послуги автомеханіків та електриків, шиномонтаж. Косметичні обслуговування авто, полірування та інші додаткові послуги автомобілістів зараз навряд чи зацікавлять через нестабільне фінансове становище.

Проаналізувавши сфери бізнесу, які мають попит навіть у воєнний час можна зробити висновок, що будь-яке приватне підприємництво на даний момент має всі шанси на існування. Інвестору, який вирішив відкрити свою справу, потрібно лише підкоригувати напрямок своєї діяльності, враховуючи попит споживачів у неспокійний воєнний час. Тим самим приватним підприємцям, бізнес яких втратив актуальність, можна подумати про відкриття справи у нових перспективних напрямках.

Який відкрити бізнес в Україні у 2023 році?

Який бізнес будє затребуваний та актуальний в Україні у 2023 році


Бізнес під час війни ідеї: що можна продавати під час війни? Який розпочати бізнес після війни? Дія бізнесу. Які товари будуть потрібні після війни? Бізнес в Україні під час війни Як війна вплинула на бізнес в Україні? Торговий бізнес під час війни. Торгівля під час війни. Виробництво під час війни. Підтримка бізнесу під час війни. Яким бізнесом зайнятися у 2023 році? Який бізнес процвітатиме у 2023 році? Який бізнес буде актуальним у майбутньому? Бізнес під час війни. Яким бізнесом зайнятися під час війни? Що має попит під час війни? Малий бізнес під час війни. Малий бізнес після війни.

Читайте також