Як купити криптовалюту в Україні у 2022 році?

Як купити криптовалюту в Україні у 2022 році?

На що звернути увагу при купівлі криптовалюти? Який спосіб обміну та яку криптовалюту обрати?

За тиждень до війни в Україні прийняли Закон «Про віртуальні активи», який має врегулювати рух криптовалюти у країні, але поки що цей документ не набрав чинності.

Купити криптовалюту в Україні зараз стало дещо складніше, адже у квітні 2022 року НБУ ввів обмеження на придбання крипти з гривневих банківських рахунків. Також заборонено поповнювати брокерські рахунки та переказувати гроші на електронні гаманці. Щоб придбати віртуальні монети, можна скористатись валютним рахунком. Ліміт на купівлю зараз становить 100 000 грн в місяць.

Не дивлячись на заборони та обмеження, українці активно продовжують інвестувати свої кошти у віртуальні валюти. На відміну від традиційних грошей, які можуть піддаватись інфляції, крипта має більш стабільний курс. До того ж чимало віртуальних активів щорічно зростають у ціні й дають можливість заробити непогані суми. Розглянемо можливі варіанти купівлі криптовалюти у 2022 році.

Яку криптовалюту обрати: курси та прогнози

Ринок цифрових грошей завжди рухливий, а курс постійно змінюється. Наприклад, у листопаді 2021 року біткоїн досяг свого максимуму в $ 67 566, а вже в грудні впав до $ 49 243. У середині 2022 року його вартість знизилась до позначки в $ 30 252. Інша валюта – альткоїни – також весь час зростають чи падають у ціні. Тому, перш ніж купити криптовалюту, варто ознайомитися з поточною ситуацією та прогнозами експертів.

DigitalCoinPrice прогнозує, що 2022 рік біткоїн завершить на рівні $43 011, а от на думку CryptoPricePredictions, цифра складатиме $37 450. Деякі аналітики вважають, що вже у 2023 році перша віртуальна валюта достигне значення в $ 70 000 і продовжуватиме щорічно зростати.

Схожа ситуація, на думку експертів, очікує й ефіріум, який продовжує набирати популярність. Крім нього, криптоінвестори все більше приділяють увагу стейблкоїнам, які є надійнішими, ніж незалежні цифрові монети. Стейблкоїни прив’язані до фізичних резервів і менш схильні до волатильності, що підвищує довіру  до них. Отож, покупка криптовалюти – це хороший варіант для вкладення, однак він потребує від інвестора готовності до постійних змін на ринку.

Де придбати криптовалюту?

Купити, продати та обміняти криптовалюту можна на біржах чи в обмінниках. Ці способи мають деякі відмінності, тому розглянемо їх детальніше.

На біржі одні користувачі виставляють крипту за певну суму, а інші – її купують. Тут же можна зберігати та виводити валюту на власні гаманці, але ця функція більше підходить для регулярних операцій з віртуальними монетами. В Україні популярні такі криптобіржі: KUNA, CEX.io, EXMO та найбільша міжнародна платформа Binance.

В онлайн-обмінниках покупка криптовалюти нагадує звичайний обмін фізичних грошей. На сайті виставлені пари, наприклад, «купити гривню за біткоїн», «купити ефіріум за гривню» і т.д. Залежно від потреби обираєте свій варіант. Обмінники дуже зручні для одноразових покупок чи нечастих грошових операцій. Популярністю серед українських трейдерів користуються Coin 24, Changelly та Changeit.

В якому випадку краще скористатись обмінником?

Онлайн-обмінники стануть у пригоді, коли потрібно провести операції з невеликими сумами. Наприклад, якщо ви інвестуєте в крипту за стратегією DCA (dollar-cost averaging) – усереднення доларової вартості. Її сенс полягає у тому, що ви ділите всю суму, на яку хочете купити криптовалюту, на менші частини та витрачаєте її поступово. Це зменшує ризик придбання цифрових грошей у невдалий час, тому обмінники тут підходять найкраще.

На сайті можна виставити бажану суму в гривнях і побачити скільки біткоїнів чи інших альткоїнів ви отримаєте. Проведення таких операцій часто доступне без додаткової верифікації та з низькими комісіями, що полегшує придбання та обмін криптовалюти. Обмінники часто використовують для заведення монет на біржі чи на криптогаманці USDT.

Як купити криптовалюту: покрокова інструкція

Процес покупки віртуальних монет в онлайн-обміннику досить легкий. Для прикладу розглянемо як на Changeit можна обміняти криптовалюту. Візьмемо суму в 5000 грн та спробуємо купити USTD. Для цього нам потрібно:

1. На головній сторінці обрати валютну пару.

Як купити криптовалюту в Україні у 2022 році?

2. Вказати суму, на яку хочемо купити криптовалюту. Для USDT також важливо обрати протокол: TRC20 або ERC20.

Як купити криптовалюту в Україні у 2022 році?

3. Ввести номер гаманця.

Як купити криптовалюту в Україні у 2022 році?

4. Вказати мінімальні особисті дані. Можна також зареєструватися, щоб отримувати реферальні бонуси.

Як купити криптовалюту в Україні у 2022 році?

5. Провести оплату з власного рахунку.

Як купити криптовалюту в Україні у 2022 році?

6. Очікувати успішного завершення операції. Швидкість обміну криптовалюти залежить від того, наскільки у цей момент завантажена мережа блокчейн.

Отже, з купівлею все зрозуміло, а чи так само легко продати криптовалюту? Звичайно! Потрібно лише змінити валютну пару та повторити ті ж самі кроки.

Підсумуємо

Як бачимо, купити криптовалюту досить просто, та спочатку важливо ґрунтовно вивчити ситуацію на ринку, а також прогнози щодо віртуальних валют, які вас цікавлять. Як і будь-який інший варіант інвестування, крипта – це ризик, тому зважуйте всі «за» і «проти» та не забувайте дбати про свою фінансову безпеку.

Читайте також