Як продати комерційну нерухомість в Україні

Як продати комерційну нерухомість в Україні

У матеріалі наведено основні етапи підготовки та реалізації процесу продажу комерційної нерухомості в Україні у 2024 році. Комерційна нерухомість Україна.

Продаж комерційної нерухомості в Україні в період воєнних дій може бути складним завданням через нестабільну політичну та економічну ситуацію, а також ризик для інвестора втрати об'єкта нерухомості через воєнні дії.

Однак, незважаючи на ці складності, є кілька кроків, які можна зробити для продажу комерційної нерухомості за таких умов.

Продаж комерційної нерухомості та купівля комерційної нерухомості в Україні подібні до процесу продажу та купівлі будь-якого іншого типу нерухомості і включає кілька кроків. Ось деякі з них:

1. Оцінка поточної ситуації на ринку нерухомості

Першим кроком є оцінка поточної ситуації на ринку нерухомості у вашому регіоні. Це може включати аналіз попиту і пропозиції, зміни цін і обсягів продажів.

Найбільш ліквідними видами нерухомості в Україні у 2024 році можуть бути:

  • Житло у великих містах України, яке можна легко здати в оренду як для тривалого, так і для короткострокового проживання: тимчасово переїхати до великих міст у центральній та західній частині України може бути прийнятним варіантом для людей із прифронтових зон.
  • Комерційна нерухомість і інвестиційна нерухомість у стратегічних місцях: наприклад, нерухомість поблизу транспортних вузлів або важливих торгових маршрутів може зберігати свою ліквідність через потенційний інтерес до таких об'єктів з боку бізнесу.
  • Промислова та складська нерухомість з низькою вартістю та підходяща для реконструкції: у період нестабільності інвестори можуть зацікавитися нерухомістю, яка потребує реконструкції чи ремонту та має потенціал для підвищення вартості після покращень.

2. Оцінка вартості нерухомості

Перш ніж виставляти нерухомість на продаж, важливо оцінити її ринкову вартість. Це може вимагати послуг професійних оцінювачів або консультації з експертами з нерухомості. Проте оцінку можна зробити і власними силами, проаналізувавши аналогічні пропозиції на ринку нерухомості України.

Для отримання точної інформації щодо ситуації у конкретному сегменті комерційної нерухомістю в Україні у 2024 році рекомендується звернутися до аналітичних звітів та досліджень.

3. Гнучка цінова політика та умови угоди

В умовах невизначеності цінова політика має бути гнучкою. Будьте готові розглянути різні пропозиції від потенційних покупців, їх може бути не так багато і будьте готові до переговорів. Часто в період війни інвестори пропонують варіанти суттєвого зниження ціни, розстрочки, оренди нерухомості з правом викупу чи обміну нерухомості на інші активи.

4. Правові аспекти

Заздалегідь зверніться до адвоката або спеціаліста з нерухомості, щоб переконатися, що всі юридичні аспекти продажу вашої комерційної нерухомості в порядку, і що ви, а також потенційний інвестор захищені від юридичних ризиків.

5. Підготовка об'єкта нерухомості до продажу

Переконайтеся, що ваш об'єкт комерційної нерухомості у хорошому стані та готовий до показів. Це може включати ремонт, прибирання, оновлення інтер'єру та інші заходи для надання об'єкту привабливого зовнішнього вигляду.

6. Реклама та маркетинг

Використовуйте різні канали реклами та маркетингу, щоб привернути увагу якнайбільше цільової аудиторії до вашої нерухомості. Це може включати:

  • Інтернет-портали нерухомості та дошки оголошень: Розміщення оголошень з продажу нерухомості на популярних онлайн-платформах, таких як OLX, Dom.Ria, Lun та інших.
  • Соціальні мережі: Використання популярних соціальних платформ та месенджерові, таких як Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, для розміщення оголошень про продаж нерухомості та залучення потенційних покупців.
  • Рекламні банери та контекстна реклама: Розміщення банерів на сайтах з високою відвідуваністю або запуск контекстної реклами в Google.
  • Спеціалізовані веб-сайти та агентства з інвестицій та комерційної нерухомості: Наприклад, компанія InVenture пропонує комплексні пакети з просування пропозицій про продаж комерційної нерухомості, які включають усі можливі напрямки реклами. По суті, продавцю нерухомості можна не морочитися з розробкою рекламної кампанії, це швидко і професійно зроблять фахівці, вам необхідно лише надати дані про об'єкт нерухомості.
  • Реклама у друкованих виданнях: Розміщення оголошень у спеціалізованих журналах та газетах, присвячених нерухомості та бізнесу (наприклад, Commercial Property).
  • Пряма маркетингова діяльність: Організація презентацій об'єкта для потенційних клієнтів на тематичних івентах, розсилання інформаційних брошур та електронних листів по базах даних.

7. Альтернативні варіанти продажу нерухомості

В умовах нестабільності може бути доцільним розглянути можливість продажу через аукціони (наприклад, Prozorro або Сетам).

8. Проведення переглядів нерухомості та переговорів

Після того, як зацікавлені особи зв'яжуться з вами, організуйте перегляд об'єктів нерухомості. Після переглядів можуть розпочатися переговори про ціну та умови угоди.

9. Укладання договору купівлі-продажу нерухомості

Коли знайдеться покупець, і ви погодите базові умови угоди, слід переходити до укладання основного або попереднього договору купівлі-продажу. На цьому етапі настійно рекомендуємо звернутися до юриста чи нотаріуса для складання та підписання правильного договору, який захистить ваші інтереси.

10. Підготовка до закриття угоди

Після підписання договору готуйтеся до закриття угоди. Це може включати передачу майна, ключів і документів про право власності на нерухомість, а також оплату згідно з умовами договору.

Важливо пам'ятати, що продаж комерційної нерухомості може зайняти час і вимагати терпіння. При необхідності ви можете звернутися за допомогою до досвідчених агентів з продажу нерухомості та юристів, щоб полегшити процес та забезпечити успішне завершення угоди, допомогти вам з аналізом ринку, розробкою стратегії продажу та виконанням усіх необхідних процедур.

Читайте також