Азербайджанська NEQSOL Holding купує ОГХК за 3,98 млрд грн

Азербайджанська NEQSOL Holding купує ОГХК за 3,98 млрд грн

NEQSOL Holding, власник Vodafone Україна подав заявку на купівлю ОГХК (АТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія") за 3,98 млрд грн на приватизаційному конкурсі

NEQSOL Holding, міжнародна група компаній, що веде бізнес в 11 країнах і володіє в Україні другим за величиною мобільним оператором "ВФ Україна" (ТМ "Vodafone Україна"), подала заявку на участь у приватизаційному конкурсі з продажу 100% акцій АТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія".

Згідно з інформацією в системі "Прозорро.Продажі", підконтрольне NEQSOL Holding ТОВ "Цемін Україна" стало єдиним претендентом на купівлю ОГХК на призначеному на 9 жовтня 2024 аукціоні: за початкової ціни 3 млрд 899,358 млн грн воно запропонувало 3 млрд 938 млн 351,581 тис. грн. що еквівалентно $96 млн.

Згодом, уряд України підтримав пропозицію Фонду держмайна про приватизацію 100% акцій ОГХК шляхом викупу єдиним учасником, який подав заяву на участь в електронному аукціоні, – ТОВ «Цемін Україна».

ОГХК – другий лот у рамках великої приватизації, який було продано в умовах воєнного стану. Першим із «молотка» пішов готель «Україна» у центрі Києва. Його приватизація відбулася 18 вересня, а вартість активу становила 2,5 млрд грн.

"NEQSOL Holding зробив цей крок як потенційний стратегічний інвестор, який у разі визнання переможцем планує разом із виконанням усіх приватизаційних зобов'язань, що охоплюють соціальні, екологічні та технічні аспекти, реалізувати плани з модернізації, розроблення нових продуктів із використанням глибокої переробки сировини та розширення на глобальних ринках", - прокоментував заявку регіональний директор Володимир Лавренчук.

У холдингу NEQSOL Holding уточнили, що наразі він очікує завершення процесу приватизації та оголошення його офіційних результатів відповідно до чинних процедур.

До війни "Цемін Україна" з групи NEQSOL Holding повідомило про намір придбати 100%-вий пакет акцій ПрАТ "Івано-Франківськцемент" і навіть отримало дозвіл Антимонопольного комітету на купівлю, однак через війну відмовилося від угоди.

За даними системи YouControl, ТОВ «Цемін Україна» входить у «Нексол Холдинг» (NEQSOL Holding), якому належать бізнес-активи у Великій Британії, США, Туреччині, Україні, Азербайджані, Нідерландах, Грузії, Казахстані, Об'єднаних Арабських Еміратах. Ключовий бенефіціар холдингу – азербайджанський бізнесмен Насіб Гасанов. NEQSOL Holding має досвід розробки надр. До холдингу входить група компаній Nobel Upstream, яка займається видобутком нафти та газу в Азербайджані, Північному морі (Великобританія) та Пермському басейні (США).

ОГХК входить до десятки найбільших видобувників титанових і цирконієвих руд у світі та є найбільшою в Європі. У 2020-му ОГХК виробила майже 350 000 т концентратів титанових руд і циркону, за даними BDO Corporate Finance, яка є радником із приватизації ОГХК.  

До складу компанії входять Вільногірський гірничо-металургійний комбінат у Дніпропетровській області та Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат у Житомирській області. Восени минулого року ОГХК відновила відвантаження ільменітового концентрату на європейський ринок.

Уряд у серпні 2016 року вніс ОГХК до списку компаній, що підлягають приватизації у 2017 році. Її терміни кілька разів відкладали.

У другій половині 2021-го ФДМУ тричі виставляв ОГХК на аукціон зі стартовою ціною 3,7 млрд грн. Останній аукціон, призначений на 20 грудня, не відбувся, оскільки на нього було подано лише дві заявки, одну з них відхилили через невідповідність законодавству. На той момент одного учасника для продажу було недостатньо.

Виручка ОГХК у 2023 році скоротилася на 15% – до 1,9 млрд грн, чистий збиток становив 481 млн грн проти чистого прибутку 13,4 млн грн роком раніше. Перший квартал 2024-го ОГХК завершила з виручкою 516,6 млн грн і чистим прибутком 30 млн грн.

Читайте також