Бізнесмен Віталій Кропачов придбав Білгород-Дністровський порт за 220 млн грн

Бізнесмен Віталій Кропачов придбав Білгород-Дністровський порт за 220 млн грн

Компанія Укрдонінвест, що належить Кропачову, перемогла на аукціоні з продажу порту, стартова ціна якого складала 93,78 млн грн

Сьогодні, 13 березня, відбувся другий аукціон з приватизації Білгород-Дністровського морського торговельного порту зі стартовою ціною 93,78 млн грн. Перший аукціон зі стартовою ціною 187,57 млн грн. не відбувся.

Переможцем аукціону стала компанія "Укрдонінвест", засновником та кінцевим бенефіціаром якої є Віталій Кропачов. Ця компанія запропонувала за лот 220 млн 0,1 тис. грн. Таким чином, у ході торгів вартість лоту зросла у 2,3 рази. Іншими учасниками аукціону були: ТОВ "Порт Аккерман" (остаточна пропозиція – 97 млн грн.) та ПрАТ "Мостобуд ЮА" (кінцева пропозиція – 220 млн грн.).

Раніше компанія "Укрдонінвест" брала участь в аукціоні з продажу іншого порту - "Усть-Дунайськ", а її пропозиція становила трохи більше ніж 200 млн грн. Однак тоді переможцем стало ТОВ "Еліксир Україна", початкова пропозиція якого була вищою.

Про Віталія Кропачова відомо, що він у 2014 році викупив кілька ГЗК на підконтрольній частині Донецької та Луганської областей, а у 2017 році придбав шахту «Краснолиманська», яка згодом стала одним із найуспішніших вугільних підприємств України.

Потім Віталій Кропачов почав активно розвивати медіабізнес. Так, у 2019 році він придбав два телеканали: «Інфо24» та «Так TV». 2021 року бізнесмен купив компанію «Ера продакшн», а 2022 року став власником компанії «Корона Санрайс» з її ліцензією на трансляцію «4 канали». У 2023 році Кропачов запустив телеканал Ukraine World News.

Що стосується Білгород-Дністровського морського порту, то, як вважає голова ФДМ Рустем Умеров, порт має великий потенціал для українського експорту і вимагає інвестицій у розвиток. Порт розташований на західному березі Дністровського лиману. До складу порту входять дев'ять суден, чотири тепловоза, 18 портальних кранів та 56 транспортних засобів (частина надана в оренду).

Білгород-Дністровський порт із 1 квітня минулого року використовується як логістичний центр для портів на Дунаї. З травня того ж року підприємство розпочало відвантаження зернових, перевалку залізорудних котунів та перевантаження металопродукції.

За даними ФДМ, у 2019–2021 роках чистий збиток Білгород-Дністровського МТП становив близько 23,5–28,5 млн грн., у січні-вересні 2022 року – 2,9 млн грн. Обсяг реалізації продукції (робіт, послуг) за період 2019-го – 9 місяців 2022 року становив 80,8 млн грн., у тому числі на експорт – 9,2 млн грн.

Читайте також