До держвласності перейшли активи російського мільярдера Дерипаскі на 10 млрд грн

До держвласності перейшли активи російського мільярдера Дерипаскі на 10 млрд грн

Йдеться про націоналізацію Миколаївського глиноземного заводу, надродобувних компаній «Глухівський кар'єр кварцитів», «Хустський кар'єр» та «Жежолівський кар'єр»

Як повідомила Служба безпеки України, Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Міністерства юстиції про передачу у державну власність України підприємств, які належали російському мільярдеру Олегу Дерипаску. Вартість переданого майна оцінюється у понад 10 млрд грн.

За даними слідства, Дерипаска, який входить до найближчого оточення військово-політичного керівництва росії, керував підприємствами через підконтрольні комерційні структури в різних регіонах України. Зазначається, що російський олігарх намагався приховати своє ставлення до українських активів, але співробітники СБУ та ГБР викрили схему та ініціювали передачу 100% російського майна до доходу України.

Олег Дерипаска був одним із кількох російських мільярдерів, які закликали російську владу зупинити війну в Україні. Він заявляв, що «знищити Україну» було б «колосальною помилкою».

У вересні 2022 року Мін'юст США звинуватив Дерипаску у порушенні санкційного режиму, що є кримінальним злочином. Було встановлено, що олігарх мав майно на території США, а його подруга двічі приїжджала до США для народження його дітей.

За даними Forbes, статки Дерипаски оцінюються в $1,7 млрд.

Читайте також