Джон Мазаракіс та Chicago Atlantic з активами у $2 млрд, готуються інвестувати в Україну до $250 млн

Джон Мазаракіс та Chicago Atlantic з активами у $2 млрд, готуються інвестувати в Україну до $250 млн

Інвестори зі сталевими нервами повертаються в Україну, приваблені можливістю допомогти країні в її боротьбі з Росією, — і задешево придбати активи

У другому кварталі 2023 року економічна активність в Україні зросла вперше після катастрофічного скорочення на 29% у 2022 році. Одна з причин — це те, що українські підприємства призвичаїлися до життя в умовах війни. Водночас, як пише американське видання The Wall Street Journal, попри все ще крихкі перспективи, до України також повертаються інвестори. «Перспективи української економіки залишаються крихкими. Республіканці у Вашингтоні, які контролюють Палату представників, стають все більш скептичними щодо підтримки України. Втрата довгострокової підтримки з боку найбільшого фінансового донора може звести нанівець економічний підйом, що зароджується в країні», — пише видання. Водночас, є ті, хто готовий інвестувати незважаючи на непевність. Один із таких — Джон Мазаракіс, який розбагатів на позиках компаніям, що виробляють продукцію з коноплі, та мережі піцерій. В Україні він хоче інвестувати в нерухомість та індустріальні парки.

«Мазаракіс і компанія Chicago Atlantic, співзасновником якої він є, і де керує активами на $2 млрд, готуються інвестувати в країну до $250 млн. Він не самотній. Інвестори зі сталевими нервами повертаються в Україну, приваблені можливістю допомогти країні в її боротьбі з Росією, — і задешево придбати активи», — пише видання. Його компанія планує укладати партнерства з українськими забудовниками або надавати їм кредити для будівництва доступних будинків і квартир. Крім того, Chicago Atlantic планує інвестувати в довгострокові промислові проєкти. Він прогнозує, що вони приноситимуть прибуток у розмірі близько 20%.

Мазаракіс не єдиний зі «сталевими нервами». Так, німецька компанія Bayer нещодавно розпочала розширення свого насіннєвого заводу неподалік Києва проєктом вартістю понад $60 млн, а Nestlé у травні розпочала будівництво фабрики на Волині. Американське видання відзначає, що наразі інвестування в Україну повʼязане із особливими викликами. «Бомбосховища є обов’язковими для нових будівельних проєктів. Винаймання охорони та спортивних автомобілів може коштувати $10 000 на день. Багато полісів страхування життя і здоров’я не поширюються на зони бойових дій. Додаткове страхове покриття коштує $1,500 на день або більше»,— зазначає The WSJ.

На разі для того, щоб зробити Україну більш привабливою для інвесторів, потрібне ефективне страхування воєнних ризиків. Цей крок полегшив би залучення інвесторів. Американська компанія Marsh McLennan нещодавно запустила базу даних, розроблену спільно з українським урядом, яка відстежує збитки, завдані російськими атаками. За словами Кріспіна Еллісона, який очолював цю роботу в Marsh McLennan, 66% території країни не зазнали фізичної шкоди від війни. Мета полягає в тому, щоб полегшити приватним страховикам та інвесторам оцінку ризиків збитків, завданих війною», — пише The WSJ. Тож робота у цьому напрямку вже триває.

Читайте також