«Епіцентр» проінвестував у встановлення 10 000 сонячних панелей, в планах освоїти 1 млн. м2 площ

«Епіцентр» проінвестував у встановлення 10 000 сонячних панелей, в планах освоїти 1 млн. м2 площ

DIY мережа «Епіцентр» почала впровадження проєкту зі встановлення сонячних електростанцій на дахах власних ТЦ. Перші 10 000 сонячних панелей вже встановлені на п’яти торговельних центрах мережі.

Сонячні електростанції (СЕС) обладнані на дахах трьох ТЦ «Епіцентр» у Києві та двох у Вінниці. Вони були встановлені в рекордно короткі терміни (за 45 днів), щоб взяти максимум літнього періоду, зазначається у повідомленні.

«Ми встановлюємо найсучасніші панелі, що здатні генерувати електроенергію до 40 років. Загальна потужність п’яти СЕС, які вже введені в експлуатацію – майже 6000 кВт, що еквівалентно понад 1 млн лампочок потужністю 5W», – зазначила директор напрямку «Електротехніка» компанії «Епіцентр» Ангеліна Бурлакова.

За підрахунками компанії Епіцентр, встановлення СЕС дозволить задовольняти близько 30% потреб торговельних центрів. Крім того, робота перших пʼяти СЕС дозволить запобігти забрудненню атмосфери викидами до 2 млн т СО2 на рік, зазначили в компанії.

У планах Епіцентр – обладнати сонячними панелями як мережу торговельних центрів, так й інші підприємства групи компаній «Епіцентр К». В тому числі логістичні центри та виробничі підприємства.

Установка сонячних панелей також планується і в нових ТЦ "Епіцентр", які знаходяться на стадії будівництва чи реконструкції. Зокрема на вул. Бальзака у столиці, а також в Бучі та Чабанах Київської області, повідомили в пресслужбі компанії.

Крім того, на етапі розробки знаходиться проєкт обладнання СЕС на даху підприємства з виробництва керамічної плитки Epicentr Ceramic Corporation, що розташоване в смт Калинівка на Київщині. За попередніми оцінками, термін окупності проєкту зі встановлення сонячних панелей становитиме 3,5-4 роки.

Бізнес у середньому платив за електроенергію з мережі 5,5 грн/кВт⋅год. Минулої зими, під час відключень світла внаслідок російських ударів по енергосистемі, електрика бізнесу обходилась вдвічі дорожче. Високі ціни на електроенергію та зниження вартості сонячних електростанцій спонукає компанії встановлювати СЕС для власного споживання, розповідав директор Асоціації сонячної енергетики України Артем Семенишин. З 2020-го вартість СЕС впала на третину, до $600/кВт.

Читайте також