Міжнародна спільнота ініціювала запуск страхування воєнних ризиків для приватних інвесторів в Україні

Міжнародна спільнота ініціювала запуск страхування воєнних ризиків для приватних інвесторів в Україні

ЄБРР, ЄК, Швейцарія, Норвегія, Україна і Фонд технічного співробітництва тайванського бізнесу та ЄБРР підписали заяву про наміри відновлення ринку комерційного страхування

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) разом з іншими міжнародними учасниками Конференції з питань відновлення України сьогодні у Лондоні підписали заяву про наміри щодо співпраці у відновленні ринку приватного страхування в Україні. Сторони працюватимуть разом з основними стейкхолдерами на цьому ринку та у державному секторі над створенням необхідного гарантійного фонду.

Ринок страхування в Україні майже припинив діяльність внаслідок розв’язаної Росією війни в Україні, але наявність страхових послуг для приватних інвесторів є однією з ключових запорук як стійкості країни під час війни, так і успіху повоєнного відновлення.

Велика Британія, яка приймає Конференцію з питань відновлення України 2023 р., зробила офіційну заяву про підтримку поточних ініціатив з відновлення ринку страхування, у тому числі пілотного проєкту ЄБРР, в якій сформулювала керівні принципи діяльності у цій сфері.

Страхування є критично важливою галуззю для підтримки економічної стійкості України. Згідно з останньою оцінкою потреб України, виконаною Світовим банком спільно з партнерами та опублікованою 24 лютого 2023 р., за рік війни країна зазнала фізичної шкоди та збитків на $135 млрд і потребуватиме $411 млрд для відновлення протягом 10 років. Хоча до цього часу фінансування для української економіки в основному забезпечували інші країни та міжнародні організації, приватний сектор також повинен відіграти значну роль у відновленні, враховуючи ці величезні обсяги потреб.

Для цього – як зазначено у заяві про наміри, підписаній сьогодні ЄБРР, Європейською Комісією, Норвегією, Швейцарією, Україною і Фондом технічного співробітництва тайванського бізнесу та ЄБРР – інвесторам з приватного сектору необхідно забезпечити належний доступ до страхування.

Визнаючи необхідність державно-приватного партнерства для розвитку ринку страхування до потрібного рівня, підписанти заяви домовились працювати разом над досягненням цієї мети згідно з принципами, визначеними у заключній заяві Великої Британії на конференції. Сторони розглянуть можливість співпраці у створенні гарантійного фонду для відновлення України в партнерстві з провідними міжнародними установами приватного сектору з метою сприяння доступу приватного сектору до послуг страхування воєнних ризиків в Україні. На початковому етапі передбачається запуск такого страхування для торговельних операцій з перспективою його подальшого розширення на інші сегменти ринку.

Учасники ініціативи також розглянуть можливість залучення донорської підтримки для активізації української галузі внутрішнього страхування і перестрахування та її зв’язків з глобальними гравцями цього ринку, а також створення платформи для діалогу між ключовими стейкхолдерами ринку страхування у державному та приватному секторах з метою визначення додаткових сфер для співпраці.

ЄБРР є найбільшим інституційним інвестором, який працює в Україні вже понад тридцять років. Банк значно збільшив обсяг інвестицій в України після початку російського вторгнення і пообіцяв інвестувати €3 млрд протягом 2022-2023 р. Він вже інвестував €1,7 млрд у 2022 р., а також залучив ще €200 млн від партнерських фінансових установ.

Читайте також