Міжнародні резерви України збільшились до рекордних $31,9 млрд

Міжнародні резерви України збільшились до рекордних $31,9 млрд

Це найбільший показник за останні 11 років

За даними Національного банку України, на 1 квітня 2023 року обсяг міжнародних резервів України становив $31,9 млрд, що є максимальним показником із листопада 2011 року.

Повідомляється, що у березні резерви зросли на 10% завдяки надходженням від міжнародних партнерів на тлі менших обсягів чистого продажу валюти Нацбанком та помірним борговим виплатам країни в іноземній валюті.

Майже $6 млрд надійшли на валютні рахунки уряду, зокрема $1,7 млрд – від уряду Канади; понад $1,6 млрд – від ЄС; майже $1,3 млрд – від США (через трастовий фонд Світового банку); $2,2 млн – від Міжнародної асоціації розвитку (IDA); $476,5 млн – від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

У березні НБУ продав на валютному ринку майже $1,7 млрд. Чистий продаж валюти НБУ минулого місяця знизився, порівняно з лютим 2023 року, на $783,1 млн – до майже $1,7 млрд.

Тренд зниження обсягів інтервенцій НБУ з продажу іноземної валюти пояснюється сезонним фактором, обмеженням непродуктивного відтоку капіталу (у тому числі через врегулювання діяльності у сфері грального бізнесу) та стабілізацією курсових очікувань.

Нинішній обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 4,2 місяці майбутнього імпорту.

Читайте також