МВФ покращив прогноз зростання економіки України до 1-3% і виділить $900 млн

МВФ покращив прогноз зростання економіки України до 1-3% і виділить $900 млн

МВФ та Україна досягли угоди щодо оновленого комплексу економічної та фінансової політики в рамках першого перегляду 4-річної програми розширеного фінансування (EFF) на $15,6 млрд

"Я радий повідомити, що представники МВФ та української влади досягли угоди на рівні персоналу щодо першого перегляду програми EFF. Ця угода ще має узгодити правління МВФ, відповідний розгляд відбудеться найближчими тижнями", - повідомив глава місії МВФ Грей.

Він зазначив, що Україна досягла сильного результату у виконанні вимог програми та виконала всі структурні маяки, передбачені до кінця травня 2023 року.

Успішний перегляд програми дозволить Україні залучити другий транш кредиту МВФ на суму $900 млн. Загальний обсяг програми МВФ становить $15,6 млрд., з яких Україна вже залучила $2,7 млрд у вигляді першого траншу.

Нагадаємо, що місія МВФ розпочала роботу у Відні 23 травня 2023 року. До роботи місії було залучено керівництво НБУ та Міністерства фінансів.

Міжнародний валютний фонд також покращив свій прогноз зростання української економіки у 2023 році. Якщо раніше в МВФ очікували, що ВВП може змінитись від -3% до +1%, то сьогодні очікують зростання на 1-3%.

"Українська економіка показала неймовірну стійкість - економічна активність у першому кварталі 2023 зросла, енергетична інфраструктура відновилася після атак, валютний ринок стабілізувався, а інфляція почала рішуче знижуватися. Ми очікуємо на сильніше відновлення, оскільки економіка поступово адаптується до умов війни", - повідомив Грей.

Водночас він додав, що перспективи залишаються дуже невизначеними, оскільки війна триває.

"Впровадження структурних реформ у рамках програми, включаючи реформу державного управління, боротьбу з корупцією та управління державними інвестиціями, зміцнить інституції та закладе основу для потужного та сталого зростання. Вони, зокрема, покращать середовище, сприяючи зусиллям щодо відновлення та реконструкції, які зараз розпочинають влада, і таким чином сприятимуть залученню вкрай необхідних інвестицій приватного сектору", - додав глава місії МВФ.

Читайте також