В Україні хочуть націоналізувати мережу АЗС Shell

В Україні хочуть націоналізувати мережу АЗС Shell

Міністерство юстиції України подало позов до Вищого антикорупційного суду, щоб стягнути у дохід держави активи підсанкційного росіянина Едуарда Худайнатова, у переліку ТОВ «Альянс Холдинг», яка ...

Мінʼюст України 4 жовтня 2023 року подав позов до ВАКС про застосування проти Едуарда Худайнатова санкції «стягнення в дохід держави активів, якими особа володіє чи керує».

Одна з компаній, яку просять націоналізувати – ТОВ «Альянс Холдинг», яка керує мережею АЗС Shell.

ТОВ «Альянс Холдинг» належить компанії «Цицерон», 97,4% якої контролює Shell Netherlands.

У переліку Мінʼюста також компанії Todwick Holdings Ltd, Cicerone Holding B.V., Bogstone Holding B.V., ТОВ «Інвест-Регіон», Коларова Івана, Eatongate Holdings Limited, ТОВ «Нафтова Компанія «Альянс-Україна», ТОВ «Рентойл», ТОВ «Альянсукраїна», ТОВ «Альянс Ойл Україна».

Едуард Худайнатов, за повідомленням Мін’юста – власник «Незалежної нафтогазової компанії» та колишній перший віцепрезидент, заступник голови правління, член ради директорів ПАТ «НК «Роснафта».

За даними Мін’юста, Худайнатов за допомогою підконтрольних йому підприємств постачає пальне на потреби державного оборонного комлексу РФ та сплачує країні-агресору значні обсяги податків і зборів.

Shell в Україні завжди прагне повністю дотримуватися всіх відповідних національних та міжнародних законів та нормативних актів, повідомив у письмовій відповіді Forbes Петер Керекдярто, керівник групи компаній Shell в Україні.

«Ми поділимося з судом нашими аргументами та доказами та будемо захищати наші права в Україні», — написав Керекдярто.

Згідно офіційної інформації, мережа Shell в Україні складається зі 131 АЗС і продовжує працювати над забезпеченням своєї операційної діяльності з лютого 2022 року. Shell Україна, як підприємство критичної інфраструктури, долучилася до мережі Пунктів незламності, створених урядом України. Станом на сьогодні загальна сума гуманітарної допомоги Shell Україні та сусіднім країнам сягнула 74 млн доларів США. 

Із 2007 року й донині Shell інвестувала в економіку України понад 460 млн доларів США і є одним із найбільших платників податків у секторі роздрібної торгівлі пальним.

Від початку повномасштабного вторгнення агресора в Україну Shell в Україні зберегли 100% робочих місць (загалом в Shell в Україні працевлаштовано понад 1500 осіб).

Shell plc є власником Shell Україна. Частка власності становить 97.4%. 

Читайте також