Польща планує запуск інвестфонду для фінансування українського та польського МСБ в Україні

Польща планує запуск інвестфонду для фінансування українського та польського МСБ в Україні

Буде також передбачено можливість страхування інвестицій польською державною корпорацією зі страхування експортних кредитів (KUKE)

Держсекретар Міністерства розвитку та регіональної політики Польщі Ядвіга Емілевич заявила: "До кінця року спільно з Польським фондом розвитку ми готуємо до запуску інвестиційний фонд, який фінансуватиме розвиток в Україні малих та середніх українських та польських компаній".

Вона повідомила, що для реалізації цього та інших проєктів Міністерство фінансів Польщі погодило збільшення з 2024 року державного фінансування програм співробітництва з Україною.

Ядвіга Емілевич додала, що страхування інвестицій здійснюватиме польська державна корпорація зі страхування експортних кредитів (KUKE), яка після зміни законодавства розширила сферу діяльності та з вересня страхує та перестраховує інвестиційні та експортні контракти не лише польських, а й міжнародних компаній, у тому числі українських .

За словами Держсекретаря Мінрозвитку Польщі, KUKE реалізує перший контракт на користь компанії за межами Польщі – це страхування ризиків німецької компанії, яка інвестує в Україну.

Також Ядвіга Емілевич нагадала про відкриття у Польщі офісу Управління ООН з обслуговування проєктів (UNOPS).

"Офіс UNOPS працюватиме ближче до кордонів України, і це дозволить отримати більше міжнародного фінансування для реалізації проєктів з відновлення. Ми організовуємо тренінги для польських підприємців, щоб підготувати до тендерів UNOPS, таку можливість незабаром отримають і українські бізнесмени", - пояснила Емілевич.

Польський фонд розвитку об'єднує шість державних установ, які здійснюють фінансування, страхування, супровід польських підприємств на внутрішньому та міжнародному ринку. Загальний обсяг фінансування для розвитку польських підприємств становить близько $5,2 млрд.

Читайте також