Справа Ігоря Мазепи або черговий нокдаун інвестклімату України

Справа Ігоря Мазепи або черговий нокдаун інвестклімату України

Як уже відомо усій бізнес-спільноті України 18 січня 2024 року відбулося затримання ГБР Ігоря Мазепи, засновника однієї з найбільших інвестиційних компаній України Concorde Capital.

Як уже відомо усій бізнес-спільноті України 18 січня 2024 року відбулося затримання ГБР Ігоря Мазепи, засновника однієї з найбільших інвестиційних компаній України Concorde Capital.

Силовий блок задіяв серйозний інструментарій: маски-шоу, вибиті двері, зламані сейфи, етапування бізнесмена від українсько-польського кордону до Києва. Слідом за цим необґрунтована вимога прокурорів щодо внесення застави у розмірі 700 млн грн для Ігоря Мазепи та 500 млн грн його брата за нібито заподіяння збитків державі на 7 млн грн. Печерський районний суд Києва підтримуючи сценарій, знижує суму застави лише вдвічі до 349,7 млн грн. та залишає Ігоря під арестом.

Цей інцидент моментально облетів увесь український інтернет, на підтримку Ігоря Мазепи виступили відомі та потужні бізнесмени країни, тези деяких з них наводить журнал Forbes Україна. А враховуючи широкі бізнес-зв'язки інвестбанкіру серед світових інвесторів, негатив про інвестклімат України вже повсюдно поширюється серед міжнародних ділових кіл.

На тлі найважчої війни та всіх проблем в економіці України, перед українськими та іноземними інвесторами, які планували у важкий момент підтримати країну, після цього випадку точно будуть сумніви щодо доцільності нових інвестицій. До того ж, сьогодні влада фіксує нульовий апетит приватних інвесторів до України.

Розголос у справі про затримання Ігоря Мазепи вже вийшов за межі інформаційного поля України, цей кейс уже з'явився "на сторінках" видання Bloomberg під назвою "Ukraine Detains Investment Banker Who Complained of Corruption", а з ним ознайомилися вже десятки тисяч інвесторів по всьому світу.

У цьому матеріалі Ігор Мазепа був представлений журналістами Bloomberg як один із найбільших критиків та борців із корупцією в Україні, а справа проти нього має ознаки політичної розплати. За текстом, йдеться, що він активно критикував як правоохоронну систему країни, так і судові інстанції, розповідав про тиск правоохоронців і суддів, про корупцію, несправедливість та численні зловживання влади. Отже, цілком імовірно, що справа проти нього – розплата за скарги на тиск правоохоронних органів на бізнес. Також у статті наголошується, що саме Ігор Мазепа став одним із ініціаторів створення так званого чорного списку українських корупціонерів. Туди могли б увійти прізвища суддів та правоохоронців, які через корупцію підривають основи держави. Бізнесмен закликав підприємців об'єднатися та єдиним фронтом виступати проти корупції та зловживань при владі.

Окрім цього, новину починають підхоплювати інші англомовні видання: Yahoo - The Kyiv Independent news desk, Kyivpost, Kyiv Independent, eutoday, та інші.

У результаті цього, інвестиційному іміджу країни завдано колосальної шкоди. Потрібні термінові втручання верхівки влади щодо вирішення не лише цього конфлікту, а й загалом ініціювання нового діалогу з бізнесом. Інакше Україна, без сумніву, залишиться без інвесторів, а участь у міжнародних конференціях з інвестицій та інвестняні від InvestUkraine будуть «як мертвому припарки».

Читайте також