У Люксембурзі планують запустити Міжнародний фонд зелених інвестицій в Україну на $6 млрд

У Люксембурзі планують запустити Міжнародний фонд зелених інвестицій в Україну на $6 млрд

Держенергоефективність ініціювало створення Міжнародного фонду зелених інвестицій з юрисдикцією у Люксембурзі

Голова Держенергоефективності Ганна Замазєєва на другому люксембурзько-українському бізнес-форумі "Швидке відновлення України" анонсувала створення спеціалізованого інвестиційного фонду (SICAV-SIF), активи якого зберігатимуться кастодіаном, під управлінням уповноваженого керуючого альтернативними інвестиціями та за підтримки інвестиційного радника.

Місією фонду буде скорочення енергоспоживання та просування енергостійкості України шляхом фінансування енергоефективних заходів. Фонд повинен забезпечити доступ до довгострокового та проєктного фінансування та створити прозорий та доступний фінансовий інструмент за міжнародними стандартами.

Ганна Замазєєва також повідомила, що найближчими двома тижнями очікується затвердження урядом необхідних документів для старту роботи державного Фонду декарбонізації та ефективної трансформації.

Глава Держенергоефективності нагадала, що в промисловості України річне споживання енергії оцінюється в €9,4 млрд, а потенціал його скорочення більш ніж у 30%, а зниження викидів CO2 до 2030 року – 12,5 млн. тонн. За її словами, потрібні інвестиції до 2030 року – близько $11,9 млрд, а термін окупності – близько 4,5 років.

Читайте також