Україна може отримувати €5 млрд на рік за планом передачі заморожених російських активів із ЄС

Україна може отримувати €5 млрд на рік за планом передачі заморожених російських активів із ЄС

Лідери ЄС схвалили план використання мільярдів євро доходів, отриманих від заморожених російських активів, для допомоги Україні

Єврокомісія може озвучити юридичні пропозиції на початку грудня.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн повідомила, тобто політичну згоду, що Росія має заплатити за довгострокове відновлення України.

«Зараз ми працюємо над початковою пропозицією, щоб зосередитись на так званих надприбутках. Ці надприбутки вже досить значні. Ідея полягає в тому, щоб ми об'єднали їх та направили через бюджет ЄС до України», – зазначила вона.

Як відомо, найбільший у світі депозитарій цінних паперів Euroclear зі штаб-квартирою в Брюсселі зберігає €180 млрд із €300 млрд заморожених російських активів. З початку року Euroclear заробив на них €3 млрд.

Керівник відділу стратегічного планування у міжнародній фінансовій компанії Finteum Андрій Нестерук зазначив, що Євросоюз впевнено крокує до того, щоб передавати Україні всі доходи Euroclear від заморожених російських активів, а не лише податок на прибуток з них, який уже більш-менш погодилася передавати Бельгія.

Андрій Нестерук припускає, що йдеться про близько €5 млрд на рік.

За даними Мінфіну Росії, через західні санкції росія втратила доступ майже до половини золотовалютних резервів - близько $300 млрд з приблизно $640 млрд.

ЄС з початку війни в Україні заморозив активи російського центрального банку на понад €200 млрд.

Читайте також