Україна отримала черговий транш макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі €1,5 млрд

Україна отримала черговий транш макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі €1,5 млрд

Єврокомісія оголосила про виплату Україні ще 1,5 млрд євро макрофінансової допомоги за рахунок запланованої на 2023 рік підтримки обсягом до 18 млрд євро

"Ми мобілізуємо всі зусилля, щоб допомогти Україні. Сьогодні ми виплатили ще 1,5 млрд євро допомогb (...). І наша підтримка триватиме і після 2023 року. Ми продовжимо рішуче стояти на боці України, і на період 2024-2027 запланована підтримка у розмірі до 50 млрд євро", - заявила голова ЄК Урсула фон дер Ляйєн.

"За допомогою цього інструменту ЄС прагне допомогти Україні покрити свої невідкладні потреби у фінансуванні зі стабільною, передбачуваною та значною фінансовою підтримкою у 2023 році", - йдеться у комюніке ЄК.

Завдяки цьому черговому платежу Україна отримала у 2023 році вже 12 млрд євро, щоб продовжувати виплачувати заробітну плату та пенсії, а також підтримувати виконання основних послуг, таких як лікарні, школи та житло для переселенців.

"Це також дозволить Україні забезпечити макроекономічну стабільність та відновити критично важливу інфраструктуру", - наголошується у повідомленні ЄК.

Єврокомісія нагадала, що з лютого 2022 року допомога Україні та українцям загалом становить 76 млрд євро. Це включає фінансову, гуманітарну, екстрену бюджетну та військову підтримку України з боку ЄС, держав-членів та європейських фінансових установ, а також ресурси, що виділяються для допомоги державам-членам у задоволенні потреб українських біженців.

Читайте також