Український ШІ-стартап Аssisterr залучив $1,7 млн ​​і отримав оцінку у $25 млн

Український ШІ-стартап Аssisterr залучив $1,7 млн ​​і отримав оцінку у $25 млн

Стартап Assisterr Ніка Гавриляка та Дмитра Діменка залучив $1,7 млн ​​від Outlier Ventures, Web3.com Ventures, Moonhill Capital та інших інесторів

Серед інвесторів, провідний web3 акселератор Outlier Ventures, Web3.com Ventures, Moonhill Capital, Contango та ангели з Zero Gravity, Aethir, EigenLayer, Bagel, SwissBorg, Particle Network. Залучені кошти команда планує направити на розвиток та масштабування своєї платформи для токенізації АІ моделей та розширення команди. 

Компанія надає можливість розробникам та креаторам створювати власні нішеві АІ моделі на базі інфраструктури яку будує Assisterr. В той же час зареєстровані користувачі платформи можуть контрибютити власні дані у обрану ними АІ модель покращуючи її точність та монетизуючи свої знання та інтелектуальну власність. 

Краудсорсинг збору даних, фіксування прав власності на дані та децентралізована координація зусиль коммюніті відбуватиметься на базі блокчейну Solana.

Assisterr в своєму рішенні опирається на Малі мовні моделі (Small Language Models) замість Великих мовних моделей (Large Language Models). Про такий же підхід нещодавно заявила Apple. Малі моделі потребують меншого обсягу даних і можуть працювати “on edge” - на мобільних пристроях, ноутбуках чи малих серверах. 

Основною складовою успіху малих моделей є значно якісніший датасет та фокус на вузьких задачах. Саме краудсорсинг збору даних під малі моделі і лежить в основі рішення яке прапонує команда стартапу. 

«Ми токенізуємо дані та АІ моделі щоб забезпечити справедливу винагороду для власників даних і учасників екосистеми надаючи всю необхідну інфраструктуру для навчання та підтримки нішевих SLMs включно з протоколом відстеженням походження даних, модулем налаштування та запуску АІ агентів, що працюють на базі SLMs, та нативною монетизацію.», — Нік Гавриляк, СЕО і співзасновник Assisterr.

«За досить короткий час ми вийшли в лідери своєї ніші з 50+ SLMs, понад 150,000 зареєстрованих користувачів на платформі та 100-тисячним комюніті в X та Діскорді. Зараз ми працюємо над розширенням категорій SLMs які представлені на платформі та запуском AІ-lab - no-code SLM модулю доступного для широкого загалу користувачів.», — Дмитро Діменко, співзасновник Assisterr та СРО. 

Компанія здобула визнання, вигравши численні глобальні хакатони, включаючи нещодавній AI x Crypto, організований BeWater, OKX і Binance Labs. Крім того, Assisterr було обрано для участі в програмі Google for AI Startups, з фінансуванням в розмірі 350 000 доларів США, на потреби у GPU/CPU та хмарної інфраструктури стартапу.

Читайте також